Wanneer is je relatie op: 5 tekenen

Wanneer is je relatie op? Je voelt het in je onderbuik. Die twijfels, dat knagende gevoel. Maar hoe weet je nu écht of je relatie op zijn einde loopt of dat het gewoon een ruwe fase is?

5 Tekenen dat je relatie op is

Laten we geen blad voor de mond nemen. Het is tijd om de harde waarheden onder ogen te zien, want soms is oog in oog staan met de realiteit het enige dat je nodig hebt. Hier zijn de onmiskenbare signalen dat je relatie meer op een doodlopende weg lijkt dan op een eeuwig durende liefdesreis.

1. De communicatie is verdampt

Communicatie is de levensader van elke relatie. Zodra deze begint op te drogen, weet je dat er problemen zijn. Het gaat niet alleen om minder praten, maar ook om de kwaliteit van jullie gesprekken. Zijn de diepe, betekenisvolle conversaties vervangen door oppervlakkig gebabbel? Of erger nog, voel je een zware stilte elke keer als jullie samen zijn? Dit is een teken dat er iets fundamenteel mis is.

2. Je zoekt constant naar bevestiging buiten de relatie

Wanneer is je relatie op? Wanneer je merkt dat je steeds vaker bevestiging of emotionele ondersteuning buiten je relatie zoekt, is dat een duidelijk signaal. Dit betekent niet dat je niet met vrienden of familie kunt praten, maar als je partner niet langer je go-to persoon is voor persoonlijke zaken, dan is de vraag: waarom niet?

3. De ruzies zijn explosief of bestaan niet

“Ruzies zijn normaal, gezond zelfs voor relaties, mits ze constructief zijn.” Dat klopt, maar als elke kleine meningsverschil uitmondt in een woordenoorlog of jullie vermijden conflicten volledig, dan is de balans zoek. Beide scenario’s zijn indicatief voor diepere problemen; ofwel er zit zoveel frustratie dat elk gesprek een mijnenveld is, of de apathie heeft zo diep wortel geschoten dat het je niet eens meer kan schelen om te vechten.

Add symptomen relaties uitleg relatiehuis rijmond

4. Je fantaseert steeds vaker over een leven zonder je partner

Dit is een grote. Het is natuurlijk om af en toe te dagdromen over hypothetische scenario’s. Maar als je jezelf vaker inbeeldt hoe je leven zou zijn zonder je partner - en deze gedachten brengen een gevoel van opluchting of geluk - dan is het tijd om jezelf wat harde vragen te stellen. Dan moet je wellicht de vraag “Wanneer is je relatie op?” veranderen in “Is mijn relatie op?”

5. Het fysieke aspect is verdwijnterrein

Intimiteit is een cruciaal onderdeel van elke romantische relatie. Dit betekent niet dat je non-stop passie hoeft te ervaren, maar als knuffelen, zoenen of seks volledig van de radar zijn verdwenen, dan is de chemie waarschijnlijk ook weggesijpeld. Lees hier over koppel- en relatietherapie om je relatie te verbeteren.

Wanneer is je relatie op: zie het onder ogen

Als deze signalen je bekend voorkomen, is het nog niet per se tijd om de handdoek in de ring te gooien. Het eerste wat je moet doen, is dit onder ogen zien. Ontkenning is je ergste vijand. Het volgende is een open en eerlijk gesprek met je partner. Ja, dat is angstaanjagend, maar noodzakelijk. Het kan de start zijn van herstel, of de eerste stap naar een gezonder, gelukkiger leven, apart van elkaar

Wanneer is je relatie op: de uitkomst

De vraag: “Wanneer is je relatie op?” kan alleen jij beantwoorden. Is op altijd op? Dat bepaal je natuurlijk zelf, maar als je daar nog niet zeker over bent, kan relatietherapie uitkomst bieden. Misschien wil je niet meteen opgeven en uitzoeken of er nog iets is tussen jullie? De praktijk leert dat niet iedere op ook echt op is. Als we echt gaan inzoomen en afdalen naar de kern van een relatie, dan blijken er altijd oorzaken en oplossingen zichtbaar te worden. Geef het niet direct op en werk aan je relatie.

Geen emotionele verbondenheid met partner relatiehuis rijnmond

Een hart vol nieuwe inzichten

Je kunt je huidige relatie nog het beste vergelijken met het samen rijden in een auto met veel modder op de voorruit. Jullie zien de weg niet meer goed en zwalken van links naar rechts. In relatietherapie schrappen we alle modder van de voorruit en krijgen jullie een helder zicht van waar jullie nu rijden en waar jullie naartoe willen.

Vaak sla je dan vol gas een gezamenlijke weg in, al kan het ook voorkomen dat een van de twee uitstapt en zijn of haar eigen weg kiest. In beide gevallen heb je helder gekregen waarom de dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan. Samen of alleen verder, maar wel met een hart vol nieuwe inzichten en meer begrip voor jezelf en de ander.

TIP Document RelatiehuisRijnmond voorblad

Relatietherapie bij Relatiehuis Rijnmond: voor elk moment in je relatie

In het begin had ik er weinig vertrouwen in. Maar dankzij Chris heb ik geleerd om vol te houden en mijn gedrag en kijk op de relatie te veranderen. Het heeft ons echt geholpen.

Jen Pinto

Bekijk ook...