Werken aan een relatie

18-07-2022

Werken aan een relatie. Hoe doe je dat eigenlijk en waarom is het nodig? Het leven verandert voortdurend en relaties veranderen mee. We beginnen vaak als geliefden. Alles is lente en alles is fijn. Alles in die momenten is precies zoals het moet zijn. De dingen gaan vanzelf zonder dat het moeite kost. We hoeven er niet bij stil te staan. Het woord werken komt niet in ons op. We kabbelen voort en hebben genoeg aan elkaar. Toch is het enorm belangrijk om samen moeite in elkaar te steken en samen te werken aan de relatie.

Van liefde alleen kunnen we niet leven. Het kan dus voorkomen dat je tegen dingen aanloopt waardoor je aan je relatie moet werken. We starten carrières en beleven onze ambities. Hard werken en nog harder werken. We doen het voor elkaar, vertellen we. In de verte ligt geluk, de belofte van vrijheid. Daar kunnen we weer voortkabbelen zoals we dat vroeger deden. Maar niet alles laat zich uitstellen. Er komt een kind. En nog een kind. Alles lijkt zwaar en alles kost moeite. Niets gaat meer vanzelf. We doen er nog een stapje bovenop. We gaan nog harder werken, al kunnen we elkaar niet goed meer uitleggen waarom. We zijn een geoliede machine. Efficiënt. We vinden rust bij vrienden, in onze telefoons, in dromen over waar we willen zijn, in nog verdere reizen, sporten, uitgaan. Maar niet meer bij elkaar.

De kinderen worden groot. We hebben tijd om even stil te staan. Het voelt alsof er iets niet klopt, alsof er iets mist. Onrust. De neiging is om nog harder te werken, sporten, reizen etc. Maar het laat zich niet meer wegdrukken. We kijken in de verte om te zien waarvoor we zo hard werkten. Het is er niet meer. En zelfs als het er nog was zouden we het niet gaan halen. Dichtbij voelt alles leeg en kil. Het gezicht van mijn partner voelt vreemd en niet vertrouwd. We zijn als een huis waar de lichten nog branden, maar waarvan de bewoners al lang vertrokken zijn.

Waarom moeten we werken aan een relatie?

Mensen en relaties worden ingehaald door de tijd. Als we van de automatische piloot afstappen en om ons heen kijken, worden we gedwongen om opnieuw een definitie te geven aan onszelf en aan onze relatie. Wie ben ik en wie wil ik eigenlijk zijn? Hoe zie je mij en hoe wil ik dat jij mij ziet? Waarom gaat niets meer vanzelf? Voortkabbelen is eenzaam ploeteren geworden. Hoe wil ik de rest van mijn leven doorbrengen en met wie? Is het nodig om aan je relatie te werken of wil je dat niet?

Soms kunnen we opnieuw uitvinden waar we voor staan en wat we nu echt willen. Soms is daar een burn-out of een depressie voor nodig. Het kan zijn dat we willen scheiden of compleet iets anders willen doen. Misschien blijven we toch bij elkaar of vinden we elkaar opnieuw. Dit alles in een periode van twijfel, zoeken, lijden en werken aan je relatie.

Wat als je het niet doet?

Voor het niet werken aan een relatie betaal je uiteindelijk altijd een rekening. Dan nog is het de vraag of het bouwval nog met achterstallig onderhoud te redden valt. Beter is het om eerder aan je relatie te werken. Vanaf het begin moeite doen en je relatie op de eerste plaats zetten. Werk is belangrijk, vrienden zijn belangrijk en telefoons zijn belangrijk. Maar nog belangrijker dan dat is je relatie. De basis van waaruit je je leven goed kan leiden.

Hoe werk je aan je relatie?

  • Kom af en toe eens van de automatische piloot af en kijk eens om je heen. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je? Hoe is dat voor je? Is dit precies zoals het moet zijn of moet je bijsturen?
  • Laat zien en merken hoeveel je de ander lief hebt. Dit is geen vanzelfsprekendheid.
  • Stel je prioriteiten. Je kunt niet alles doen. Maak keuzes.
  • Geef duidelijk aan waar je behoefte aan hebt en wat je nodig hebt.
  • Toon interesse in je partner en wees nieuwsgierig naar haar of zijn wel en wee.
  • Waardeer elkaars verschillen en zie waar jullie elkaar aanvullen.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.