Scheiden of blijven?

04-08-2021

Is scheiden lijden of kan het de best mogelijke oplossing zijn in de slechtst mogelijke omstandigheden? In onderstaand artikel zetten we de voor en nadelen op een rijtje en geven we praktische tips die je helpen om een besluit te nemen om te scheiden of niet.

Een scheiding wil je het liefst voorkomen

Scheiden of blijven. Je bent nooit bij elkaar gekomen om deze vraag te stellen. Niemand die in het huwelijksbootje stapt heeft het idee dat het ooit zover kan komen. Niemand heeft de intentie om bewust het huwelijk om zeep te helpen. Zo zitten mensen gewoon niet in elkaar. Iedere partner doet in zijn of haar huwelijk datgene wat hem of haar op dat moment het beste lijkt. Als hij of zij iets beters zou kunnen verzinnen dan had hij of zij dat wel gedaan. Ook al voelt dat soms niet zoals je in een slecht huwelijk zit. We zijn geneigd de ellende te projecteren op de ander. Als de ander dit niet had gedaan of zus juist wel had gedaan dan… Waar we ooit naast elkaar stonden voor het altaar, daar staan we nu tegenover elkaar. Schreeuwend, zwijgend, maar altijd ver weg. Ons hart is tot bloedens toe geraakt en toch blijven we op elkaar inhakken, elkaar pijn doen alsof de liefde ons nooit heeft beroerd. Nu stellen wij ons de vraag of we moeten scheiden of niet. Kunnen wij een scheiding voorkomen?

We komen van ver en onderweg zijn we het verloren. Misschien toen de kinderen kwamen en jij steeds meer ging werken. Misschien omdat ik aandacht miste en me niet meer belangrijk voelde. We leefden op de automatische piloot en maakten kilometers in het leven. Maar nooit stopten we onderweg om te rusten en bij te praten. Wij reden door en maar door zonder naar buiten te kijken. Hadden we het maar gedaan. Dan hadden we kunnen zien hoe het landschap steeds meer veranderde en hoe het groen en frisheid overging in dor en droog. Waar we in ons hoofd nog voortkachelden werden we ruw door de werkelijkheid geremd. Het was jouw schuld, want je had iets kunnen zeggen. Het was mijn schuld, want ik wilde niet luisteren. 

En nu staan we hier. In die woestenij. Kunnen we nog terug naar dat groen en die frisheid? Heeft het eigenlijk ooit bestaan? Kunnen wij nog naast elkaar zitten en dat hele eind terug rijden in de hoop dat morgen op toen lijkt. En als het weg is? Wat als de kaart in ons hoofd niet meer op het landschap lijkt? Dat de liefde van toen een droom is die we hebben uitgewoond en uitgehold. Een kaalgeslagen oud huis waar de lichten nog branden maar waar de bewoners al lang zijn vertrokken. Onze droom is bedorven. Maar we kunnen een nieuwe droom bouwen. Jij en ik. Maar misschien ook niet. Houden wij eigenlijk nog van elkaar? Kunnen we een scheiding voorkomen?

Scheiden of niet?

Gaan we scheiden of niet? Wat is wijsheid en wie en wat moeten we meenemen in het maken van een beslissing. Allereerst de kinderen. Hoe zal het voor hun zijn als we uit elkaar gaan? Ook als er geen liefde meer is kunnen we er voor kiezen om bij elkaar te blijven. We nemen dus de kinderen in onze gedachten mee. We hebben niet alleen een relatie met anderen, maar we hebben ook een relatie met onszelf. We nemen ook onszelf mee in onze overwegingen. Kan en wil ik mezelf opofferen voor de kinderen? Mijn eigen behoeften in de ijskast zetten en met de kiezen op elkaar doorbuffelen? Dan is er nog het koophuis en alles wat daarbij hoort. Waar moet ik heen als het huis verkocht gaat worden en kan ik dat financieel dragen? Tot slot is er nog het grote verdriet dat niet alleen ons raakt, maar iedereen die met ons verbonden is. Dit alles moeten we wegen en nog eens overwegen.

Wat als er niets meer tussen ons is of teruggevonden kan worde?. Als dat het geval is, dan doet iedere beslissing pijn. Ga je scheiden of blijven? Bij elkaar blijven: dan smeren we de pijn uit over een langere periode. Uit elkaar gaan: dan dompelen we ons onder in pijn en verdriet in de hoop dat er daarna iets beters uit voortkomt. Maar wie zegt dat het beter wordt?  

Scheiden of blijven? Een aantal opties

Praktische opties:

  • Relatietherapie aangaan en er nog een keer keihard voor vechten.
  • Doorgaan voor de kinderen en wachten op een beter moment. Tot de kinderen groter zijn.
  • De knoop doorhakken en uit elkaar gaan. Soms is er geen twijfel over scheiden of niet. 
  • Niets doen.

Durf het monster in de bek te kijken. Realiseer je dat er zonder pijn geen oplossing tot stand komt en draag vervolgens de verantwoordelijkheid voor je besluit. Je kunt ook besluiten om samen met je partner jullie relatie te begraven en te rouwen om wat er niet meer is. Kijk terug op de mooie dingen, de herinneringen en de momenten van liefde. En als dat niet lukt, besef dan dat ook de pijn en het verdriet weer voorbij gaan. Neem de tijd om het door te werken, de pijn is er niet voor niets. Op deze manier krijg je voor jezelf antwoord op de vraag: “Scheiden of blijven?”.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.