Geen liefde krijgen van partner

03-06-2021

Het komt regelmatig voor in relaties. Geen liefde krijgen van je partner. Als het je overkomt voelt het enorm pijnlijk en kun je intens verlangen naar de warmte en genegenheid die er ooit was. In dit artikel leg ik uit hoe het komt dat een van de partners de liefde voor de ander ontzegt en wat je eraan kunt doen.

Geen liefde meer krijgen is pijnlijk

Als je geen liefde meer krijgt van je partner, kan dat enorm veel pijn doen. Keer op keer voel je de afwijzing als een klap in je gezicht. Misschien ga je nog harder je best doen. Nog meer pleasen, nog meer toegeven in de hoop dat je een brokje liefde krijgt toegeworpen als je maar echt je stinkende best doet. Het idee dat je geen liefde krijgt van je partner kan je ook razend van woede maken waardoor je misschien gaat schreeuwen of gemene dingen gaat zeggen. Je gaat er met gestrekt been in en raakt waar het pijn doet. Alles om aandacht te krijgen, zelfs als dat negatieve aandacht is. Of je voelt je juist heel angstig en eenzaam waardoor je nog meer gaat aanklampen in de hoop dat je partner je gerust zal stellen en zal troosten. Dat je het waard bent om van te houden. Het kan ook zijn dat je je terug gaat trekken. Je hebt zo vaak het deksel op je neus gekregen dat je het op hebt gegeven en je wegzakt achter de hoge muur die je in de haast hebt opgetrokken. Een muur in een relatie zonder liefde. Achter de muur lost de pijn op in een soort leegte. Een leegte die alle emoties absorbeert tot er niets meer is, behalve eenzaamheid.

Waarom krijg ik geen liefde van mijn partner?

Er zijn twee mogelijkheden waarom een partner geen liefde meer kan geven. De eerste mogelijkheid is, dat de partner zich in stilte onthecht heeft en al met een been buiten de relatie staat. Je partner voelt geen liefde meer en kan dit ook niet meer geven. In dit geval zul je je verlies moeten nemen en moeten accepteren dat het om wat voor reden dan ook voorbij is. Huil, schreeuw en rouw om wat je gaat verliezen of verloren hebt.

De tweede mogelijkheid is dat je partner het gevoel heeft dat hij of zij niet krijgt waar hij of zij behoefte aan heeft. Als je lang genoeg niet krijgt waar je behoefte aan hebt bijvoorbeeld: steun, waardering, erkenning etc. dan kan het zijn dat je het vertrouwen in je partner verliest. Je hebt er geen vertrouwen meer in dat je partner er voor je kan zijn wanneer je hem of haar nodig hebt. Vaak heb je er dan al alles aan gedaan om de aandacht van je partner te trekken, maar is om wat voor reden dan ook de boodschap niet aangekomen. Als je het vertrouwen in je partner verliest, neem je afstand en dan trek je een muur op. Als hij of zij het je toch niet kan geven, dan kan je het net zo goed zelf doen. Dan reken je niet meer op je partner. Achter een muur zit je veilig. De consequentie is helaas dat je geen liefde meer kunt geven of liefde ontvangen. Je partner voelt geen liefde meer. Dat is logisch want er staat immers een muur tussen. Niemand trekt voor zijn eigen plezier een muur op. Dat doe je om jezelf te beschermen. Je bent keer op keer gekwetst en je vertrouwen in je partner is geschonden. Je partner voelt dat hij of zij er alleen voor staat en mist het gevoel om dingen samen te doen. Een team te zijn. De muur staat voor staking en grenzen. Je kunt niet alleen maar geven zonder te ontvangen. En daarom voelt je partner geen liefde meer. Je partner geeft jou geen liefde meer. Niet omdat hij of zij niet wil, maar omdat hij of zij het niet meer kan. Er moet iets terugkomen van jouw kant. Behoeftes wachten op vervulling en pas dan kunnen ze misschien weer wat geven.

Hoe ga ik hiermee om?

Wat te doen als je geen liefde krijgt van je partner? Kaart het aan bij je partner op een niet aanvallende manier. Hou het bij jezelf en vraag wat jij kunt doen om de relatie te verbeteren? Leg uit dat je de warmte en liefde van je partner heel erg mist. Probeer voortdurend vanuit de ik-vorm te spreken en maak er geen verwijt van. Ga in relatietherapie en los samen jullie problemen op. Als je alles gedaan hebt maar nog geen resultaat hebt bereikt? Stel dan een grens voor jezelf. Hoelang willen of kunnen jullie hier nog mee leven? Hoelang blijft de relatie zonder liefde?

Tips voor de partner die liefde aan de ander ontzegt

Vraag je af of je partner werkelijk door heeft waarom je geen liefde meer kan geven. Voor sommige partners is dit namelijk een groot raadsel ook al denk je dat je dat al meerdere keren hebt aangegeven.

Maak het bespreekbaar op een rustige en duidelijke manier. Geef aan hoe jij je voelt en koppel daar vervolgens een behoefte aan. Maak duidelijk hoe je partner deze behoefte bij jou kan vervullen.

Als je alles hebt gedaan maar nog niets hebt bereikt, vraag je dan serieus af of je partner jou wel kan geven wat je nodig hebt.

Wil je samen met een expert praten over geen liefde krijgen in een relatie of over een ander onderwerp? Relatiehuis Rijnmond helpt graag.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.