EFT-Therapie als relatietherapie

01-06-2022

EFT therapie. Een therapie die meebeweegt op het ritme van emoties. Partners schuifelen om elkaar heen en draaien ook weer van elkaar weg. Kilte en warmte schuren langs elkaar in een dans van afstand en nabijheid.

EFT therapie en dansen. Als EFT therapeut zie ik het voor mijn ogen gebeuren. De ene keer is het lichtvoetig en gracieus, de andere keer een worsteling waarin beiden partners elkaar vastklemmen in angst en onzekerheid. Maar altijd is het eerlijk en oprecht en niet zelden ontroerend om te voelen hoe twee mensen om elkaar heen draaien en elkaar proberen te vinden middels de EFT methode.

EFT therapie raakt mij en het raakt de stellen waar ik mee werk. We voelen instinctief aan dat het echt is en dat dit is waar het om gaat. Intimiteit, je letterlijk en figuurlijk blootgeven aan je partner. Het zoeken naar elkaar. Soms voorzichtig en dan weer met gebalde vuisten en overslaande stem. Altijd weer die vraag: ben je er voor mij als ik je nodig heb. Kun je me horen als ik bij je aanklop?

Het proces van de EFT methode

Verdriet, angst, blijdschap of boosheid. Het komt allemaal in de kamer en het komt allemaal aan de beurt. Sommige mensen denken dat communicatie of een gebrek aan communicatie de oorzaak is van veel relationele ellende. Bij EFT therapie merk je dat het voorbij communicatie gaat en dat we nog een paar lagen dieper gaan tot waar onze diepste hechtingsbehoeften liggen. We willen gezien worden, ons geliefd voelen, veilig voelen, gewaardeerd voelen, gesteund voelen etc.

Als we merken dat de ander onze diepere behoeftes niet kan vervullen, kunnen we ons boos of verdrietig voelen. Soms gaan we onze behoeftes woedend opeisen bij onze partner. Een andere keer trekken we ons in stilte terug. Dan hebben we er geen vertrouwen meer in dat onze partner er nog voor ons kan zijn.

Het grootste drama in relaties. Elkaar wel willen bereiken, maar elkaar niet kunnen bereiken. Gekmakend, frustrerend en tot wanhoop drijvend. Zo kan dat voelen. Machteloos drijf je van elkaar weg in de overtuiging dat jullie relatie niet meer te redden is. EFT therapie geeft woorden aan je diepste verlangens en behoeftes. Hoe ziet mijn partner mij en hoe wil ik dat mijn partner mij ziet?

Als de kou uit de lucht is. De toon van de muziek is gezakt. Dan oefent het paar op nieuwe passen. Het gaat van nabijheid naar afstand en vlotjes weer terug. Angst maakt plaats voor vertrouwen in de dans en de danspartner. Leiden en volgen en af en toe eens op een teen trappen. Als er vertrouwen is in de dans, kun je veel verdragen.

Ik geef het eerlijk toe. De EFT methode is een vorm van therapie die voor mij als EFT therapeut de zin van het bestaan aanraakt. Er toe doen voor de ander. Bij de ander in het hart zitten. Geraakt worden en aanraken op een hoogte waar woorden nooit bij kunnen komen. Tegelijkertijd is het ook geen magisch middel. De EFT methode is geen ‘one size fits all’ therapie. EFT therapie haalt alleen naar boven wat er al in zit. Onder iedere relatie zit een motortje en dat motortje moet nog een beetje vonken. Als die vonk er niet meer is, kan EFT therapie of welke andere therapie dan ook niets meer betekenen.

Wat is EFT therapie?

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy en is in de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Canadese Sue Johnson. EFT therapie legt de nadruk op gevoelens en emoties en gebruikt deze emoties als ingang voor verandering. De therapie combineert inzichten uit de gezinstherapie, individuele therapie en de hechtingstheorie met elkaar. EFT therapie is niet alleen maar gericht op relaties, maar kan ook op gezinnen en individuen worden toegepast. Relatiehuis Rijnmond is gevestigd in de regio Rotterdam. Ben je geïnteresseerd in EFT relatietherapie in Rotterdam, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.