ADD symptomen relaties: hoe ga je om met een partner met ADD?

ADD symptomen relaties hoeven jullie niet uit elkaar te drijven! Lees meer over ADD in een relatie. 

Add symptomen relaties uitleg relatiehuis rijmond

Neem contact op

ADD symptomen relaties 

Heb je een relatie met een partner met ADD? Dan is het belangrijk om voldoende kennis te hebben van de symptomen en te weten hoe je ermee om moet gaan. Hoe herken je de symptomen en wat zijn ADD symptomen relaties? We gaan dieper in op het herkennen van de symptomen en vertellen je hoe partners kunnen samenwerken om een liefdevolle en ondersteunende omgeving te creëren. 

Wat is ADD? 

ADD is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door moeite met concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Mensen met ADD kunnen het lastig vinden om hun aandacht bij één taak te houden, zijn vaak snel afgeleid en hebben moeite met het organiseren van hun gedachten en taken. Dit kan zich uiten in een rommelig huis, vergeten afspraken, of problemen met het volgen van routines. ADD symptomen relaties kunnen dus enorm veel stress tussen jullie veroorzaken.  

ADD symptomen relaties: Aandachtsproblemen 

Een van de meest voorkomende symptomen is moeite met het vasthouden van de aandacht. In een relatie kan dit zich uiten als het onvermogen om zich volledig te concentreren op een gesprek of activiteit. Je kunt merken dat je partner vaak afgeleid lijkt, snel van onderwerp verandert of moeite heeft met luisteren. Ook vindt hij het vaak lastig om dagelijkse taken en verantwoordelijkheden te organiseren. Als de symptomen niet worden herkend en begrepen, kunnen ze leiden tot veel frustraties en misverstanden. 

ADD symptomen relaties: Impulsiviteit 

Naast aandachtsproblemen valt ook impulsiviteit onder de kenmerkende ADD symptomen relaties. Dit kan zich uiten in impulsieve beslissingen, onverwachte reacties of het onderbreken van anderen tijdens gesprekken. Deze impulsiviteit kan soms leiden tot conflicten, vooral als je je als partner niet bewust bent van de onderliggende oorzaak. 

ADD symptomen relaties: Voortdurend falen  

Je partner doet zijn stinkende best om te laten zien dat hij goed genoeg is. Helaas blijkt het nakomen van afspraken steeds weer een struikelblok, waardoor het vaak lijkt alsof hij zich niets van je aantrekt. Het tegendeel is waar. Hij voelt zich ellendig en klein wanneer hij geconfronteerd wordt met dat ene klusje dat hij is vergeten of met boodschappen die niet zijn gedaan. Een zwerm prikkels zoemt luidruchtig in zijn hoofd en beneemt hem het zicht op zijn afsprakenlijstje. Daarom zegt hij het een en doet hij het ander.  

Jij als partner 

Als partner kan je er woedend om worden. Of je nou hard of zacht praat, dreigt of smeekt, niets lijkt te werken om je partner in het gareel te krijgen. Het kan voelen alsof je er alleen voor staat en alles in je eentje moet dragen. Het lijkt alsof je partner niet in je geïnteresseerd is en alleen maar met zichzelf bezig is. Door het gedrag van jouw partner moet jij de kar trekken en verantwoordelijkheid nemen. Het kan voelen alsof je er niet toe doet. Een ongelijkwaardige relatie. 

Hoeft jouw partner geen verantwoordelijkheid te nemen? 

ADD ontslaat niemand van zijn verantwoordelijkheden. Het is geen excuus. Wel is het een extra last die je partner met zich meedraagt. Waarschijnlijk is hij in het verleden al vaak op de vingers getikt en misschien heeft hij daardoor een negatief zelfbeeld gecreëerd. Bedenk dan dat je partner meer is dan zijn ADD. Er is een groot verschil tussen niet willen en niet kunnen. 

Add symptomen relaties relatiehuis rijmond

Neem contact op

Wat kunnen jullie doen?  

ADD symptomen relaties kunnen serieuze problemen tussen jullie veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het ook serieus te nemen. Wees geduldig en erken dat aandachtsproblemen geen teken van desinteresse zijn. Stel duidelijke communicatieregels op en overweeg om belangrijke gesprekken te voeren op momenten waarop je partner minder afleiding heeft. Ook kunnen jullie werken aan het herkennen van impulsen en proberen ze te beheersen. 

Werk samen  

Het stellen van duidelijke grenzen en het gebruik van time-outs in verhitte situaties kunnen helpen om impulsieve reacties te verminderen. Ook kunnen jullie samenwerken om organisatorische systemen te ontwikkelen die het gemakkelijker maken om taken te beheren en verantwoordelijkheden te verdelen. Ga naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar en zoek eventueel hulp bij een relatietherapeut. Laat ADD jullie niet uit elkaar spelen.

TIP Document RelatiehuisRijnmond voorblad

Relatietherapie bij Relatiehuis Rijnmond: voor elk moment in je relatie

In het begin had ik er weinig vertrouwen in. Maar dankzij Chris heb ik geleerd om vol te houden en mijn gedrag en kijk op de relatie te veranderen. Het heeft ons echt geholpen.

Jen Pinto

Bekijk ook...