Wel of niet uit elkaar gaan? Iedereen die deze vraag stelt, wordt heen en weer geslingerd tussen gevoel en verstand.
Iedere relatie kent zo haar fases en als er geen problemen zijn in een fase, is de relatie in balans. Iedere relatie streeft van nature altijd naar evenwicht. Balans is dus de kurk waar een relatie op drijft. Als er een verstoring komt in die balans kan de relatie onder druk komen te staan. Er gebeurt iets van binnen of van buiten de relatie dat het evenwicht verstoort. Denk hierbij aan de geboorte van een kind, ziekte bij een van de partners of bijvoorbeeld ontslag of een verlies.
We zijn uit balans geslagen en worden gedwongen om opnieuw naar evenwicht te zoeken. De overgang naar een andere fase gaat gepaard met onrust en onvrede. We worden gedwongen ons de vraag stellen wat die ander voor ons betekent en of dat allemaal nog overeenkomt met onze eigen ontwikkeling en verwachtingen.In de basis zijn er dan maar twee opties: of je keert je naar de ander toe en probeert samen een nieuw evenwicht in de relatie te vinden. Of je keert je van de ander af en besluit dat je partner niet meer bij jouw huidige fase past.
Zo simpel is het natuurlijk niet. Iedere beslissing komt met een prijskaartje. Als je je naar de ander toekeert ga je het pijnlijke proces van vernieuwing aan. Dat kost veel energie, doorzettingsvermogen en vooral hoop. Het oude voldoet niet meer, er moet een nieuw huis worden gebouwd en ingericht.Als je je van de ander afkeert doet het ook pijn. Je verliest wat vertrouwd en dierbaar was. Het kost moed om uit een relatie te stappen die niet meer voldoet.
Angst, hoop en verdriet wisselen elkaar af. Wat kan ons helpen om toch een besluit te nemen?
Dan is er ook nog een derde keuze: niets doen. Daar kunnen goede redenen voor zijn. Mogelijk wil je je partner geen pijn doen en voel je je daar schuldig over. Misschien ben je bang om een verkeerde keuze te maken, want je weet immers wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt.Het kan ook zo zijn dat er kinderen zijn en dat je de kinderen geen pijn wilt doen. Ook de financiële gevolgen spelen een rol. Het huis moet verkocht worden etc.
Wat kan dan helpen? Realiseer je dat je niet direct een beslissing hoeft te nemen. Gun jezelf de tijd om het even niet te weten. Zet alle voor en nadelen nog eens een keer op een rij. Welke wegen het meest zwaar voor jou? Besef dat pijn niet te vermijden is. Haal diep adem en kijk het monster in de bek. Je zal nooit zeker weten of je de juiste beslissing neemt. Accepteer dat en draag de pijn.
Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.