Wat is een emotionele bankrekening?

16-08-2018

Wat is een emotionele bankrekening en waarom is het zo belangrijk om hier regelmatig op te storten? In dit artikel leg ik uit hoe je je relatie bestendig maakt tegen de wisselende dagkoersen van het liefdesleven.

Romantici vinden het moeilijk om te geloven, maar alleen leven van de liefde is voor de meesten van ons niet weggelegd. Als zoveel zaken heeft liefde haar prijs en dat merk je pas als je in een relatie zit waarin je structureel meer geeft dan je ontvangt. Na verloop van tijd voel je je letterlijk leeg en valt er niets meer te geven. Het is op. Liefde op krediet is niet oneindig.

De uitgaven en inkomsten moeten in balans zijn. Wie structureel meer uitgeeft dan er inkomt, zal een tekort ervaren dat zich vooral laat merken in tijden van stress. Wanneer ruzies de kop opsteken en er ergens energie voor vergeving en mildheid moet worden gezocht, wend je je tot je emotionele bankrekening.

Wanneer er voldoende positief saldo is, wordt het verdriet afbetaald met opgespaarde liefde. Bij een negatief saldo is er niets meer om mee af te betalen. Er komt alleen maar nog meer negatief saldo bij.

Hoe doe je dat dan, storten op een emotionele bankrekening? In eerste instantie is het goed om je bewust te worden hoe jullie op dit moment met elkaar omgaan. Wat zijn jullie rituelen van genegenheid? Wat heb je voor de ander over en wat doe jij om het de ander naar de zin te maken? Faciliteren jullie de liefde voldoende?

Kortom: vraag je niet af wat de ander voor jou kan doen, maar vraag je eens af wat jij voor de ander kan doen om het leven leuker en liever te maken.

Het zit hem vooral in de kleine dingen die het saldo op de bankrekening doen groeien. De kus voor het slapen gaan. Het oprecht willen luisteren naar de ander als deze iets wil vertellen. Stuur eens een kaartje, koop een bloemetje, verras de ander. Maar vooral: wees attent en wissel je eisen in voor wensen. Haal over en weer obstakels voor elkaar weg, wees mild en vergevingsgezind naar je geliefde.

En wat dan als mijn geliefde niets teruggeeft? Dan is het tijd om je onvrede kenbaar te maken. Zie hiervoor het artikel over onvrede bespreekbaar maken in je relatie.

Als je structureel spaart in genegenheid heb je genoeg achter de hand als het even niet meezit. Genegenheid geven moet een gewoonte worden die nooit gewoon wordt. Het zijn de smeulende vonken die het vuur aanhouden.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.