Wanneer hou je van iemand? Iedereen weet wat we bedoelen met die vraag. Maar hoe weet je nu of je echt van iemand houdt? En welk gevoel hoort daar eigenlijk bij?
Gevoelens zijn abstract. Van iemand houden kan voor jou iets anders betekenen en anders voelen dan voor mij. Houden van kent vele gezichten en het is de context die betekenis geeft aan de woorden. Ik kan van mijn vader of moeder houden. Van mijn zusje of broertje of mijn beste vriend. Zelfs van mijn hond of kat of cavia. Dat is het soort houden van dat iets kalms en sereens in zich draagt. Je draagt ze in je hart en leeft met ze mee. Het houden van raakt hier aan onvoorwaardelijke liefde. Het voelt bestendig en geborgen. Zij zijn er gewoon.
Wanneer hou je van iemand in een relatie? Een relatie die begint met verliefdheid. Hals over kop of helemaal hoteldebotel. Ken je dat gevoel? De vlinders in je buik hebben en geen hap meer door je keel kunnen krijgen? Er is geen houden van, maar ook geen houden aan! Blind van verlangen storten we ons op onze geliefde. We vinden alles even leuk en als we afscheid nemen, voelt het alsof we uit elkaar worden verscheurd.
Verliefdheid bindt. Na verliefdheid komt er een periode van samen bouwen aan iets groters. De eigen wensen komen weer in zicht en we gaan onze partner zien als een afgescheiden geheel. We moeten ergens verkroppen dat de ander anders is dan wij in eerste instantie dachten. Als dat niet lukt, volgt teleurstelling en uiteindelijk een relatiebreuk. Als we de ander wel kunnen vergeven voor het anders zijn en anders doen, komen we bij iets wat op houden van lijkt. We zien de ander zoals hij of zij werkelijk is. Door de imperfectie ontstaat naast ergernis ook zachtheid, geduld en zelfs liefde voor de onvolkomenheid van de ander. Hierdoor kunnen we meer onszelf zijn in de stille overtuiging dat de ander zo nu en dan ook van ons te lijden heeft.
Je weet het als de ander in je gedachten is. Als je het dopje zelf maar op de tube tandpasta draait. Als je door de supermarkt loopt en je afvraagt wat je partner vanavond lekker zou vinden om te eten. De ander is deel van jou. Je kunt je letterlijk en figuurlijk bloot geven bij je partner. Geen samensmelting, maar eenheid in verscheidenheid. Je hoeft je niet altijd af te vragen wanneer je van iemand houdt. Soms weet je het.
Het kan in langere relaties voorkomen dat dat houden van minder is of nauwelijks voelbaar. Ook kan het na een tijd weer opleven of versterkt worden door nieuwe gebeurtenissen die jullie relatie kleuren. Houden van is geen statisch gebeuren. Houden van is eerder iets dat meedeint op het ritme van het leven.
Hou je nog van me? Of hou ik nog van mijn man of vrouw? Lees hier wat tips als deze vragen ooit in je hoofd spoken:
Gevoelens en emoties worden opgeslagen in ons lichaam. Als we niets voelen, zitten we over het algemeen teveel in ons hoofd en hebben we het contact met het gevoel verloren. De vraag ‘wanneer hou je van iemand’ wordt dan ook niet beantwoord.
Wil je samen met een expert praten over het houden van of over een ander onderwerp? Relatiehuis Rijnmond helpt graag.
Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.