Voel jij je niet gehoord in jouw relatie?

13-03-2024

Jouw stem verdient het om gehoord te worden

Communicatie is de ruggengraat van elke gezonde relatie. Zonder dit essentiële element verliezen relaties hun kracht en verbinding. Als jij je niet gehoord voelt, betekent dit niet dat er geen hoop meer is. Integendeel, het erkennen van dit probleem is de eerste stap naar verbetering.

Hoe zorg je ervoor dat je gehoord wordt?

Wees duidelijk: soms worden we niet gehoord omdat onze boodschap niet duidelijk genoeg is. Probeer concreet en helder te zijn over wat je wilt zeggen. Kies het Juiste Moment: Timing kan alles zijn in communicatie. Vind een rustig moment om te praten waarbij jullie je kunnen concentreren op het gesprek. Lichaamstaal: Non-verbale communicatie spreekt boekdelen. Zorg ervoor dat jouw lichaamstaal overeenkomt met wat je probeert te zeggen. Let ook op de toon waarmee je de ander aanspreekt. Check in bij jezelf en peil je emoties voor je begint. Als je te boos of fel bent, kan het zijn dat de ander de luiken sluit en je niet gehoord wordt.

Zet door en wees geduldig

Het aanpakken van het gevoel van niet gehoord worden in een relatie vraagt tijd en geduld. Het vereist doorzettingsvermogen van beide kanten om oude patronen te doorbreken en nieuwe manieren van communiceren aan te leren. Maar onthoud: het resultaat is de moeite waard. Let ook op de toon waarmee je de ander aanspreekt.

"De grootste communicatieproblemen ontstaan omdat we niet luisteren om te begrijpen, maar luisteren om te reageren."

Bouw aan een sterkere toekomst samen

In plaats van toe te staan dat het gevoel van niet gehoord worden jullie uit elkaar drijft, laat dan deze uitdaging juist een kans zijn om dichter naar elkaar toe te groeien. Het opbouwen van effectieve communicatieve vaardigheden zal jullie band versterken en toekomstige misverstanden verminderen. Herinner jezelf eraan dat elke relatie werken aan zichzelf vereist, maar samen kunnen jullie bergen verzetten.

Vergeet niet: jij doet ertoe

Tot slot, vergeet nooit hoe belangrijk jouw stem is binnen de relatie. Iedere gedachte die je hebt, ieder gevoel dat borrelt, verdient aandacht en respect – net zoals jij die geeft aan anderen. Door assertief maar empathisch op te komen voor wat belangrijk voor jou is, creëer je ruimte voor echte connectie waarin iedereen zich gehoord voelt.

Zorg voor verandering binnen de relatie waar niemand zich meer ongehoord voelt! Begin vandaag nog met deze kleine stappen richting grote veranderingen in hoe jullie met elkaar communiceren - want ja, jij verdient absoluut om gehoord te worden!

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.