Uit elkaar gaan

14-03-2022

Uit elkaar gaan… Als je deze zin hardop hebt uitgesproken is het werkelijkheid geworden. Het begin van het einde is nu een reële optie. Misschien maakt het je bang of juist alleen maar opgelucht. Maar wat neem je mee naar de toekomst? Kunnen we lessen trekken uit ons liefdesverleden? Het valt nauwelijks te snappen dat degene die je nu zo zakelijk toespreekt dezelfde is als de persoon waarmee je ooit innig verstrengeld over de toekomst lag te dromen. Vaak is het daarom ook zo moeilijk om te bepalen of je nu uit elkaar moet gaan of niet. Is zoiets eigenlijk wel te bevatten? Wat zegt het over ons dat we zo slecht kunnen inschatten of iemand wel of niet bij ons past?

Je bent niet alleen

Jaarlijks scheiden er 30.000 tot 35.000 stellen. Wanneer zij uit elkaar gaan hebben ze gemiddeld een relatie van 10 tot 15 jaar erop zitten. Zij weten inmiddels dat het niet vanzelf goedkomt. Een klein deel is zo verwond door alle ellende dat ze alleen blijven en geen relatie meer aan durven gaan. Een ander deel stort zich halsoverkop in de volgende relatie. De rest slaat na bezinning vroeg of laat weer aan het daten om uiteindelijk een nieuwe liefdespartner te vinden.

Over relaties leer je niets. Ja, je krijgt iets mee vanuit de populaire media, de films, de liefdesliedjes. Zelfs op school leer je niets over relaties. We beschouwen het als iets ongrijpbaars, iets moois wat vanzelf op je pad komt. Je begint er gewoon aan. Net zoals alle voorouders voor ons er aan begonnen. Zelfs al zijn er in het begin aanwijzingen of voortekenen voor een slechte afloop. We laten ons er niet door kisten. Vol goede moed zetten we door, het zal best goed komen allemaal en je denkt niet na over uit elkaar gaan.

Leren van je relatie

Uit elkaar gaan kan ook een moment zijn om te leren. Waarom ben je juist met hem of haar een relatie aangegaan? Wat heb je eigenlijk zelf geleerd over relaties? Wat waren je verwachtingen voor je eraan begon en wat zijn je verwachtingen bij een eventuele nieuwe relatie? Kijk eens terug naar jullie communicatiepatroon. Belandden jullie steeds weer in dezelfde ruzies en conflicten. Zo ja, welke knoppen drukten jullie bij elkaar in en hoe ga je dit met een nieuwe partner voorkomen? We leren in het gezin van herkomst hoe een goede relatie eruitziet. We kijken naar onze ouders en de mensen die dichtbij staan. Hier doen we onze overtuigingen op en creëren we de blauwdruk van hoe onze toekomstige eigen relatie eruit moet zien. Het streven is natuurlijk altijd om niet uit elkaar te gaan. Ga eens bij jezelf na wat jij hebt meegenomen van jouw gezin van herkomst? Hoe gingen jullie thuis met elkaar om?

Vormen van hechting

Naast het verleden dat je gevormd heeft, is ook je hechtingsstijl van belang voor een goede partnerkeuze. Je kunt veilig gehecht, angstig gehecht, vermijdend gehecht of angstig-vermijdend gehecht zijn in een partnerrelatie. Als je angstig gehecht bent, is het bijvoorbeeld beter om een partner te kiezen die rustig en betrouwbaar is. Het is dus de moeite waard om uit te zoeken wat jouw stijl is en bij welke partners je het juist niet moet zoeken. Haal het beste uit een vervelende situatie. Beschouw het uit elkaar gaan als een ‘blessing in disguise’ en profiteer maximaal van alle lessen die je hieruit kunt leren. Spring niet meteen in het volgende paar armen maar geef jezelf de tijd om bij te komen en zelfonderzoek te doen. Daarmee voorkom je dat jij je eigen geschiedenis gaat herhalen en dat jij en je nieuwe partner weer uit elkaar gaan.

Wil je samen met een expert praten over uit elkaar gaan of over een ander onderwerp? Relatiehuis Rijnmond helpt graag.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.