Romantiek in een relatie: droom of realiteit?

08-10-2020

Het romantisch ideaal in de relatie. Bestaat dat eigenlijk en waar komt het vandaan? En waarom lijkt het alsof romantiek steeds meer uit ons leven en relatie verdwijnt naarmate we langer bij elkaar zijn? Relatiehuis Rijnmond geeft een korte terugblik op de geschiedenis van romantiek in relaties en drie tips om romantiek terug te brengen in je relatie.

Romantische relaties uit het verleden

Een romantische relatie is niet altijd vanzelfsprekend geweest. In het meest gunstige geval was het wellicht bij vlagen aanwezig als een bijproduct van het huwelijk. Maar het was geen doel op zich om naar romantiek te streven en ook geen hoofdzaak in het huwelijk.

Eeuwenlang gingen we relaties aan en sloten we huwelijken. Eeuwenlang deden we dit om onze religieuze plicht te vervullen, kinderen op de wereld te brengen, onze bezittingen te beschermen of aan de verwachtingen van anderen te voldoen. We wisten niet beter dan dat. En als we lang genoeg leefden was er waarschijnlijk niet veel tijd om over de kwaliteit van het huwelijk na te denken. Ziekte, hongersnood, oorlog of andere rampspoed gaf weinig ruimte om te reflecteren over het huwelijk.

De evolutie van romantiek in relaties

Het is nog niet zo lang geleden dat alles beter ging. Uit de as van twee alles verterende wereldoorlogen groeide, althans in het westen, een aards paradijs. We werden ouder en gezonder dan ooit en we hoefden minder hard te werken. Daarmee kregen we meer vrije tijd en ruimte om op te vullen. Vragen die er in het verleden niet toe deden kwamen aan de orde. Wie ben ik, waarom ben ik hier en wie wil ik eigenlijk zijn? Oude paden werden verlaten en vertrapt in onze honger naar iets nieuws. We schopten tegen autoriteiten en tegen moraal. Steen voor steen sloopten we de heilige huisjes die ons eeuwenlang van onderdak hadden voorzien.

Onze oude relaties pasten niet meer in de nieuwe wereld. Collectief geluk werd ingewisseld voor individueel geluk en ook God kon zijn biezen pakken. Daar stonden we dan. Helemaal alleen en alle vrijheid om er zelf iets van te maken. We werden zelf verantwoordelijk voor ons eigen geluk. Een taak die we zeer serieus namen.

We keken met andere ogen naar onze partner. Tevreden werd het oude normaal. We tolereerden het niet langer als er geen romantiek in de relatie meer was en we geen gevoelens meer voor onze partner koesterden. Je moest het nog voelen. Er moest iets zijn. Iets van ongeveinsde hartstocht en bevrediging. Slechte seks, vervelende kinderen, gekmakende sleur. Dat alles was genoeg om te twijfelen aan het huwelijk. We waren niet gelukkig. Niet gelukkig genoeg in ieder geval. We vonden de ander geen goede aanvulling meer op ons eigen leven. We wilden ons weer geliefd voelen. Een romantische relatie.

Romantiek in een relatie met de ogen van nu

Het ideaal van een romantische relatie is het idee dat liefde, vriendschap en seksualiteit een leven lang sprankelt, zoals dat ooit sprankelde in het begin van de relatie. We wensen dat de ander onze tekortkomingen blijft zien als charmes en onze onhebbelijkheden als tekenen van kracht.

Kinderen, dagelijkse beslommeringen en stress in het algemeen bederven ons ideaal. De realiteit bedekt onze romantiek onder een dikke laag stof. We weten dat het nog ergens is, maar we kunnen er niet meer bij. Wat overblijft is een melancholisch gevoel en de wens om terug te willen naar hoe het was. Hierbij vergeten dat we niet meer dezelfde zijn als in het begin van de relatie. Zelfs al zou het lukken om het romantisch ideaal onder het stof vandaan te krijgen, dan nog zou het niets meer doen. Het ideaal was vluchtig en voorzien van een houdbaarheidsdatum. Het zou muffig ruiken en schril afsteken bij de rijpheid van een gedragen relatie.

Het ideaal omtrent een romantische relatie hoort bij de jeugd, bij lente, bij witte brood en lammetjes in de weide. Bij verwachting, bij ze leefden nog lang en gelukkig. Laat het liggen waar het hoort. Het dient haar eigen doel en tijdperk.

Bij het aangaan van een relatie sterven de illusies. Dat is niet erg. Want ook zonder illusies blijft er genoeg over om van te genieten. Het is niet meer vanzelfsprekend zoals in het begin. Je moet er bij stilstaan, moeite voor doen en uit willen reiken naar je partner.

Tips voor een romantische relatie

Heb je geen romantiek meer in je relatie of heb je behoefte aan meer romantische momenten? Relatiehuis Rijnmond geeft de volgende tips voor meer romantiek in je relatie:

Tip 1: wacht niet op je partner, maar verras hem of haar met iets wat hem of haar blij maakt. Noteer voor jezelf alles waar je partner interesse in heeft zodat je weet waar je hem of haar mee kunt verrassen.

Tip 2: spreek uit waar je behoefte aan hebt en wacht niet tot de ander ziet wat jij nodig hebt. Geef aan wat jij romantisch vindt in je relatie en hoe blij het je zou maken als hij of zij daar aandacht aan zou schenken.

Tip 3: ga bij je zelf na wat jij nog aan romantische idealen bij je draagt en in hoeverre dit overeenkomt met de realiteit waar je in leeft. Zit er een groot gat tussen dit ideaal en de werkelijkheid? Probeer dan het gat te dichten, spreek je verwachtingen en teleurstellingen uit of zoek een relatietherapeut om samen het probleem aan te pakken.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.