Relatie redden of stoppen?

25-10-2018

Relatie redden of stoppen? Deze vraag is mij nu meerdere keren gesteld en ik ga in dit artikel wat ideeën geven om met dit dilemma om te gaan.

Veranderen

De vraag of je een relatie moet redden of stoppen is uiteraard te algemeen om een eenduidig antwoord op te kunnen geven. Wie zichzelf deze vraag stelt, staat op een kruispunt in zijn of haar leven. Om een of andere reden lukt het niet om de relatie op de oude voet voort te zetten. Er moet iets veranderen.

Beslissing

Veranderen doet altijd pijn. Het is goed om te beseffen dat wanneer je jezelf op dat kruispunt bevindt, alle in te slagen wegen pijn zullen doen. Stoppen doet pijn. Bij elkaar blijven is ook pijnlijk want dan zullen jullie alles wat er mis is onder ogen moeten komen en alles opnieuw opbouwen. Er zijn geen makkelijke oplossingen en daarom blijven veel mensen vaak hangen in het nemen van een duidelijke beslissing.

Moed

Wie blijft hangen loopt het risico te strandden in een soort niemandsland. Een liefdeloos gebeuren waarin beide partners elkaar vasthouden in een wurggreep van ontevredenheid en angst. Angst en onzekerheid spelen hierbij altijd voor raadgever. Begrijpelijk, het kost immers moed om tot een duidelijke keuze te komen. En wie zegt dat het uiteindelijk beter zal worden?

Wat heb je nodig?

Soms helpt het om alle voor en nadelen van redden of stoppen eens op een rij te zetten. Hoe groot schat je de kans in dat je in deze relatie echt gaat krijgen waar je zo’n behoefte aan hebt? Waarom ben je tot nu toe niet weggegaan en wat heb je nodig om dat wel te kunnen? Heb je er alles aan gedaan om de relatie te redden? Zo ja: als dat tot vandaag niet is gelukt, waarom zou dat dan wel in de toekomst lukken?

Verantwoordelijkheid nemen

Redden of stoppen. Weeg de mening van anderen en vraag je af wat je kinderen, vrienden, ouders, broers of zussen zouden zeggen. De mensen die van je houden. De mensen die dicht bij je staan: wat gunnen ze jou? Durf je naar alle stemmen te luisteren en ze toe te voegen aan je eigen stem?

Puntje bij paaltje ben jij en jij alleen degene die een beslissing neemt. Dat is hartstikke eng, want je weet nooit van tevoren of het ook de juiste beslissing is. Hoe dan ook, iedere beslissing is beter dan te blijven hangen in treurigheid en angst. Raap alle moed bij elkaar en neem verantwoordelijkheid voor je handelen. Voel de pijn en laat je vollopen met verdriet. Het hoort erbij en het is goed zo.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.