Relatie redden na verliefdheid

24-10-2018

Is je relatie te redden als je verliefd bent op een ander? In dit artikel beschrijf ik wat je kunt doen om je relatie te redden na een verliefdheid en geef ik vier praktische tips om mee aan de slag te gaan.

Verliefd zijn is natuurlijk heerlijk. Maar zoals alles in het leven, gaat ook verliefdheid een keer voorbij en land je weer met beide voeten op de grond. Als na die landing nog steeds alle seinen op groen staan en je verstand nog eens kan bevestigen wat je gevoel al zei… Dan hoef je dit artikel niet verder te lezen. Je moet er in dat geval gewoon voor gaan.

Liefde maakt blind

In alle andere gevallen is er mogelijk iets anders aan de hand. Het kan zijn dat je iemand bent die makkelijk verliefd kan worden. Verliefdheid doet iets met je hersenen. Iedere keer als je degene ziet op wie je verliefd bent geworden geven je hersenen een shot dopamine af wat dat heerlijke zweverige gevoel geeft. Noradrenaline zorgt voor de aanmaak van adrenaline wat de hartkloppingen geeft en het gevoel van vlinders in je buik. De aangename bedwelming van de verliefdheid maakt blind en zorgt ervoor dat je eigen partner grijs en grauw afsteekt tegen al dat licht van de nieuwe vlam.

Aanwijzing

Ga bij jezelf te rade. Ben jij iemand die makkelijk verliefd kan worden en overkomt je dat ook regelmatig? Dan is de vraag of je misschien niet verliefd bent op het verliefd zijn zelf. De spanning, het fijne gevoel, de aandacht. Op zich hoeft dat niet gevaarlijk te zijn als je je eigen grenzen kent en beseft dat het fijne gevoel weinig met de realiteit te maken heeft en ook weer vanzelf voorbij gaat.

Het kan ook zijn dat je verliefdheid een aanwijzing is. Misschien probeert het je te vertellen wat je mist in je huidige relatie. Als je al langere tijd bij elkaar bent kan het zijn dat je wat uit elkaar bent gegroeid en in dat geval is het tijd om je eigen relatie onder de loep te nemen. Relatietherapie kan hierbij helpend zijn.

Eerste hulp bij verliefdheid:

  • Doe helemaal niets. Wacht af en laat het gevoel er gewoon zijn zonder daarop te reageren. Normaal gesproken neemt het vanzelf weer af.
  • Kijk eens naar je relatie en vraag je af wat je nodig hebt? Wat mis je op dit moment bij je partner?
  • Zoek de verliefdheid niet op. Verleg je aandacht naar sport, hobby etc. en zoek afleiding.
  • Praat erover met iemand die je durft te vertrouwen.

Verliefdheid is een vreemde ziekte, volgens een liedje. Zoals bij de meeste ziektes is rust houden en uitzieken de beste remedie.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.