Plan om je relatie te redden

24-10-2018

Bestaat er zoiets als een plan waarmee je relatie te redden is?

Als je deze vraag stelt, is je relatie kennelijk in slecht weer terecht gekomen en zoek je naar oplossingen om je relatie te redden. Misschien voel je je angstig of boos bij de gedachte dat je de ander misschien kwijt gaat raken, en wil je het je relatie redden. Het kan ook zijn dat je niets meer voelt, niet meer weet wat je nou precies voelt, of verdoofd bent. Realiseer je dat al deze gevoelens volkomen normaal zijn. Gevoelens waarschuwen je voor mogelijk verlies van je partner en daar reageer je sterk op. Wanneer je deze gevoelens ervaart, zijn er een aantal stappen die je kan ondernemen om je relatie te redden, of om in ieder geval tot nieuwe inzichten te komen.

Eerste stap naar het redden van je relatie

De eerste stap om je relatie te redden uit het plan is stilstaan bij je gevoelens. Schrijf het op papier of overleg het met een goede vriend of vriendin. Breng zo precies mogelijk in kaart wat je gevoel is en wat je denkt. Probeer je ook in de ander te verplaatsen en vraag je af hoe de ander zich voelt en wat hij of zij nodig heeft? Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt hoe je op dit moment in de relatie staat en waar je behoefte aan hebt. Op deze manier kan je een duidelijke aanpak maken om je relatie te redden.

Stap twee om je relatie te redden

De tweede stap is stilstaan bij wat er nodig is om je relatie te redden. Tot nu toe hebben jullie misschien veel ruzie gemaakt en geschreeuwd naar elkaar. Het kan ook zijn dat jullie allebei zwijgen en elkaar ontlopen. De tweede stap gaat over contact maken met de ander en dat kan alleen als de ander zich niet aangevallen voelt. Praat in de ik vorm, benoem je gevoel en spreek de wens uit om weer met de ander te kunnen praten en je relatie te redden.

De derde stap om je relatie te redden

De derde stap is overeenstemming bereiken. Overeenstemming dat jullie zo niet verder willen en behoefte hebben aan een andere manier van omgaan met elkaar om zo je relatie redden. Waak ervoor om niet in een spel van aanval en verdediging te geraken. In dit stadium gaat het niet om schuld en boete, maar om te komen tot een voor beiden aanvaardbare vorm om de relatie te redden. Dat kan bijvoorbeeld zijn door af te spreken om in relatietherapie te gaan. Of een andere manier die jullie relatie weer op het juiste spoor kan brengen.

Let erop om uit de strijd te blijven. Als je niet uit de strijd blijft, kun je geen goede afspraken maken over de vorm die jullie willen kiezen om de relatie te redden. Ga het gesprek aan als je relatief kalm bent. Probeer jezelf te kalmeren en probeer steeds het doel van het gesprek voor ogen te houden, namelijk je relatie redden!

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.