Omgaan met jaloezie in een relatie

06-07-2020

Jaloezie in een relatie. Je weet het zeker: het is een kwestie van tijd voordat zij een ander heeft. Iemand die leuker, mooier en liever is. Iemand die haar wel kan geven wat zij nodig heeft. Iemand die je zo graag zou willen zijn en nooit zal worden.

Pijn. Alsof een onzichtbare hand je hart uit je borstkas rukt. Er is nog niets aan de hand, dat heeft ze zelf gezegd. Je kan haar vertrouwen. Je wilt haar vertrouwen. En toch… Waarom doet ze dan dit en waarom zei ze dan dat. Omdat ze je niet nog verder van streek wilde maken zei ze. Alleen daarom zei ze dat. Niet om je bewust voor te liegen. Ze wil niet weer in zo’n heftige ruzie te belanden. Ze weet hoe jaloers je kan zijn in een relatie en wordt er een beetje moe van.

Je schreeuwt alle duivels bij elkaar. Er is vast meer aan de hand. Als ze liegt over zulke kleine dingen, waar liegt ze dan nog meer over? Nu pas valt het je op dat ze snel haar mobiel weglegt als jij de kamer binnenstapt. Je eist dat je alle berichten op de app wilt doorlezen. Ze wil niet.  Waarom niet? Vertrouw je haar dan niet? “Dat is het niet”, roep je. Maar als ze haar mobiel niet geeft, heeft ze vast iets te verbergen. Ze mag wel in jouw mobiel kijken, in jouw leven, in jouw ziel.

Ze pakt je beet. Er is geen ander. Waarom zou ze anders bij jou zijn? Maar in jouw hoofd waren er wel anderen. Ze heeft dingen gedaan met anderen. Dingen die ze best lastig vond om te vertellen. Maar je stond erop. Je vond dat je recht had om het te weten en nu weet je het en leef je met de verhalen. Waarom deed ze het dan? Juist met zo’n figuur. Iemand die zo anders is dan jij. Waarom kon ze dat met hem wel en met jou niet? “Wees niet bang”, zegt ze. “Laat het verleden rusten. Ik ben met jou.” Je voelt de warmte van haar handen in je nek. Je ontspant en kruipt tegen haar aan. Nooit meer loslaten. Nooit meer.

Of je het echt niet erg vindt? Je wuift met je hand en schudt je hoofd. Als jij dat wilt moet je gaan, en daar gaat ze. Met vriendinnen iets drinken. Die heeft ze genoeg. Net als vrienden. Jij kan toch ook iets doen? Maar je wíl niks doen. Jij hebt aan haar genoeg en meer heb je niet nodig. Zij wil niet alleen met jou. Niet elke avond tenminste. Je wilt het zo graag begrijpen. Zo graag geloven dat het goed is. Maar je hart verkrampt. Je gaat drinken, gamen, blowen en daarna ga je appen. Waar ze is? Met wie ze is? Hoe laat ze thuiskomt? Of ze nog van je houdt? Je ziet de blauwe vinkjes staan. In je hoofd hoor je haar lachen met haar vriendin die je toch al niet mocht. Ze lachen je uit. Je bent een zielige klootzak. Een loser, dat ben je.

Door jaloezie in je relatie heb je uiteindelijk gekregen waar je bang voor was. Ze kon er niet meer tegen zei ze. Maar jij dacht dat ze een ander had. Je kon niet geloven dat zo’n vrouw ooit bij een man zoals jij zou blijven. En je had gelijk.

Wat te doen bij jaloezie in relaties

Jaloezie in relaties is een beest met vele gezichten. Het vreet zich vol aan angst en wantrouwen. Jaloezie in een relatie beneemt je het zicht op de realiteit. Het ontregelt en vergiftigd je lijf en geest. Gek genoeg is jaloezie wel een beest dat het beste met je voor heeft. Het wil jou namelijk behoeden voor de hartverscheurende pijn die geschonden vertrouwen kan veroorzaken. Het gaat fout als het beest zijn werk van beschermer te goed uit gaat voeren. Het slaat door in speuren en snuffelen naar alles wat niet klopt of deugt.

Tem het beest in je relatie dat jaloezie heet

Laat alle controle los en vertrouw op je partner tot het tegendeel bewezen is. Bespreek je jaloerse gedrag in je relatie met je partner en leg uit hoe en wanneer het de kop op steekt. Geef aan dat je het ook niet wilt, maar dat je gewoon bang bent om gekwetst te worden. Maak samen een plan wat jullie kunnen doen als het beest de kop opsteekt. Hoe herken je jaloezie in je relatie en waar is het gevoelig voor? Wat helpt om het beest te laten verdwijnen? Ga bij jezelf na of je eerder in je leven gekwetst bent geweest. Is er sprake van gevoeligheid uit het verleden? Praat erover en leg uit hoe dit je gevormd heeft. Accepteer dat er niets is in dit leven dat we uiteindelijk vast kunnen houden. Alles is tijdelijk en veranderlijk, maar laat dit je niet weerhouden om ten volle lief te hebben en alles te geven wat je in je hebt.

Hulp bij het bespreken van jaloezie in een relatie

Vinden jullie het moeilijk om jaloezie in een relatie rustig en verwijtloos met elkaar te bespreken en zoek je iemand die jullie hierin kan begeleiden? Een relatiepsycholoog is een onafhankelijke partij die jullie hierin kan bijstaan en daarnaast handvatten aanreikt die zorgen voor meer balans in jullie relatie. Relatiehuis Rijnmond is een veilige plek waar koppels onder begeleiding van een relatietherapeut jaloezie problemen bespreken en elkaar opnieuw leren vinden.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.