Minachting in een relatie is een kwaad dat je moet bestrijden

04-02-2018

Minachting in een relatie is een van de vier ruiters die bij jullie binnen kan hobbelen. Volgens dr. Gottman, is het met zekerheid de gevaarlijkste van de vier ruiters van de Apocalyps. Wanneer minachting je relatie binnensluipt loop je een grote kans dat het eind van de liefde in zicht is.

Wat is minachting?

Minachting is niets anders dan spugen met woorden. Je fluimt je wederhelft vol in het gezicht soms onder het mom van humor. Soms uit chronische boosheid. Dit kan allerlei vormen aannemen zoals sarcastische grappen maken, je partner voor schut zetten op een verjaardag, hem of haar kwetsende bijnamen geven, gebaren maken en dergelijke.

Hieronder beschrijf ik wat de bronnen van minachting zijn en hoe hier mee om te gaan?

Minachting kan voorkomen uit een superioriteitsgevoel ten opzichte van de ander. Sommige mensen willen letterlijk op de partner neer kijken en hem of haar klein te houden. In zo’n geval heeft iemand het nodig om zijn eigenwaarde in stand te houden en blijft de relatie alleen in balans door het verschil in machtsverhouding. De scheuren ontstaan dan wanneer de partner er genoeg van heeft en door persoonlijke groei gedreven zijn of haar afhankelijkheid en minderwaardigheid van zich af gooit.

Minachting kwaadaardig

In bovenstaand voorbeeld is sprake van een zieke relatie die al dan niet floreert op basis van machtsverschil, wat al tijdens het begin van de relatie aanwezig was. Minachting kan ook ontstaan in een relatie die in eerste instantie met gelijkwaardigheid is begonnen. Dit kan voorkomen uit negatieve gedachten over de ander. In plaats van op een constructieve en respectvolle manier zaken te bespreken, kun je vervallen in minachting, een kwaadaardig symptoom van het niet voor je eigen wensen en gevoelens opkomen.

Ook kan het zijn dat minachting voortkomt uit het voortdurend niet gehoord worden door de ander. Als opbouwende feedback, klare taal en snoeiharde kritiek niet hebben gewerkt, kan minachting door sommige mensen als laatste wanhopige middel worden ingezet om in contact te komen met de ander.

Standvastige houding

Niet doen, zegt Gottman. Je wordt er niet alleen een heel onaangenaam mens van, het is ook nog eens slecht voor je hart en uiteraard voor je relatie. Minachting is een gif dat koud moet worden geserveerd. Het verdraagt geen warmte en dat is nu precies het tegengif van deze relatie verpestende valkuil. Wie in zijn of haar relatie met minachting van de partner te maken heeft, doet er goed aan om de kou uit de lucht te halen met een resolute kwetsbare maar standvastige houding.

Overweeg relatietherapie

Benoem duidelijk wat het respectloze gedrag met je doet en hoe het jullie relatie verziekt. Vraag aan de ander om je geen pijn meer te doen en stel daar ook een duidelijke grens aan. Minachting is een vorm van geestelijke mishandeling die vreet aan je eigenwaarde en die nooit vanzelf overgaat. Praat er over en als dat niets oplost zou je relatietherapie kunnen overwegen.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.