Latrelatie. De betekenis van latten en de voordelen en nadelen op een rijtje.

22-10-2020

Wat is een latrelatie? Lat staat voor living apart together, wat in het Nederlands zoveel betekent als ´samen apart wonen´. Het fenomeen lat relatie stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw en is sindsdien alleen maar populairder geworden. Voorstanders roemen de latrelatie als het beste van twee werelden. In een latrelatie combineer je immers de autonomie van het alleen wonen met de intimiteit van een relatie. Tegenstanders zien het als een uiting van een verder verschralende en individualiserende samenleving.

Voordelen van een lat relatie

Het eerste grote voordeel van een latrelatie is dat het je de gelegenheid geeft om je partner beter te leren kennen voor je alles opgeeft en bij elkaar intrekt. Door eerst te latten bescherm je jezelf tegen al te overhaaste stappen die kunnen uitmonden in emotionele pijn en financiële ellende.

Het tweede grote voordeel heeft te maken met zelfstandigheid en autonomie. Je hebt dan weliswaar een relatie, maar in jouw huis ben jij de baas en kun jij zelf bepalen wat je wel of niet doet. Je hoeft immers geen rekening te houden met een partner die ook in het huis woont en waarschijnlijk zo zijn of haar eigen wensen en voorkeuren heeft als het gaat om inrichting en decoratie.

Ten derde is het voordeel van een lat relatie dat je te allen tijde terug kan naar je eigen plek als het even niet zo lekker loopt tussen jullie. In tijden van ruzie en onbegrip kun je je terugtrekken en hoef je de strijd niet aan te gaan. Je eigen plek geeft veiligheid en troost. Het kan een enorm fijn gevoel geven als je weet dat er ergens een plek is die alleen van jou is en waar jij zelf controle over hebt.

Het vierde voordeel dat een latrelatie met zich meebrengt heeft te maken met kinderen. Wanneer je kinderen uit een vorige relatie hebt, zul je ook niet direct je hebben en houwen op willen geven om bij je je nieuwe partner in te trekken. De veiligheid en gehechtheid van de kinderen aan hun omgeving staat dan voorop. Een latrelatie biedt op zo’n moment veel voordelen en kan dan een goede optie zijn voor beide partijen.

Nadelen van een lat relatie

Wat zijn nu de nadelen van een lat relatie en wegen deze nadelen op tegen de voordelen?

Het eerste nadeel van lat relaties komt rechtstreeks voort uit het voordeel. Het feit dat je je kunt terugtrekken in je eigen huis en daarmee ook kan vluchten als het een keer moeilijk wordt, maakt het lastig om de relatie verder te verdiepen. Als je alleen de lusten van je relatie deelt krijg je maar een beperkt deel van je partner te zien. Je hoeft je nooit helemaal bloot te geven en dat gaat ten koste van de intimiteit, jezelf echt kunnen laten zien in alle kwetsbaarheid en de ander durven te vertrouwen dat hij of zij hier goed mee omgaat.

Vervolgens kan het nadeel van lat relaties van materiële aard zijn. Als je in de praktijk steeds vaker bij elkaar bent, dan kan het als zonde worden ervaren om twee huishoudens te bekostigen.

Tot slot zitten nadelen van lat relaties hem in het houden van reserves. Als je lat heb je altijd een achterdeurtje en verlies je in het slechtste geval alleen je partner. Gezamenlijke dromen kunnen hierbij op een laag pitje komen te staan. Het blijft echter steeds een strijd tussen autonomie en intimiteit. Waarbij intimiteit nooit aan het langste eind zal trekken. Zolang er twee werelden zijn, zal er geen eenheid zijn.

Wat betekent een lat relatie voor mij?

Er zijn voor en nadelen aan de lat relatie. Weeg ze af goed voor jezelf. Bij twijfel begin je liever met een latrelatie omdat je altijd nog kan gaan samenwonen of trouwen. Andersom is dat uiteraard veel lastiger. Heb je al ervaringen met latrelaties en ervaar je problemen of moeite? Het bespreken van jouw lat relatie problemen met een relatietherapeut kan helpen. Een ander perspectief schijnt nieuw licht op het probleem wat kan leiden tot andere inzichten en oplossingen.

Wil je samen met een expert praten over je lat relatie of over een ander onderwerp? Relatiehuis Rijnmond helpt graag.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.