Kijk voorbij de onzekerheid in je relatie

08-06-2020

Onzekerheid in een relatie kan sluipend of stampvoetend je hoofd binnenkomen. Het kan ook jaren op een afgelegen plekje zitten sudderen en plotseling opkomen als een helder licht. Zeurderig de kop opsteken of aandacht vragend als een drammerig kind dat zich niet weg laat sturen.

Het herkenbare gevoel van onzekerheid in je relatie

Onzekerheid of twijfel in je relatie. Wie kent niet dat verlammende gevoel. De vraag of je er wel goed aan doet? Of je moet blijven of toch juist niet? Onzekerheid dwingt tot reflectie en vaker nog tot eindeloos ronddraaien in cirkels waarbij dezelfde gedachten en gevoelens om elkaar heen draaien maar nooit tot een heldere oplossing lijken te komen.

Kom je onzekerheid onder ogen

De eerste reactie op onzekerheid en twijfel in een relatie is meestal afweer. We gaan het gesprek aan met onze twijfel en proberen het te overtuigen van ons gelijk. Iedereen heeft wel eens iets… Het gras is altijd groener aan de overkant… Een relatie of huwelijk hoeft niet leuk te zijn… We weten van alles en nog wat aan argumenten te verzinnen om dat knagende gevoel te bezweren.

Als we moe zijn van discussiëren en onze argumenten hol weerklinken, worden we boos. Wie niet horen wil, moet maar voelen. De twijfel heeft het aan zichzelf te danken. Vastbesloten sleuren we het onwillige gevoel mee naar een stoffig hoekje in ons hoofd waar geen gedachte ooit komt. Dat zal het leren! Het onzekere gevoel is diep weggestopt. Wie zal er nog om malen? Opgelucht wandelen we verder op het oude pad.

Eerst komt het verdriet. Daarna het besef. Onzeker zijn in een relatie valt niet weg te stoppen. Met het wegstoppen van de twijfel hebben we iets van ons zelf verloochend. Misschien hebben we dat al heel lang gedaan. De onzekerheid en twijfel heeft iets willen laten zien waar we nooit naar durfden te kijken. In plaats van het aan te gaan. Het gevoel te verwelkomen en te horen wat het te zeggen had, hebben we gedaan alsof we gek waren. En nu is de onzekerheid daar en kunnen we er niet meer om heen.

Onzekerheid en twijfel leidt de weg naar wat je écht wilt

Als we twijfel erkennen komt er ruimte. We durven voorbij de angst te kijken en ontdekken waar onze behoeften liggen. Onzeker zijn over een relatie betekent niet dat je meteen weg moet of je relatie moet verbreken. Het enige wat we kunnen doen is ons open stellen. De twijfel door ons heen laten trekken, ons wentelen in de onzekerheid. We weten het op dit moment niet en we hoeven het ook niet te weten. Vertrouw erop dat het antwoordt altijd komt.

Zet de stap van onbewust naar bewust zijn. Zet de stap van denken naar praten. Zet de stap van monoloog naar dialoog. Vertel je partner wat er in je omgaat en stel hem of haar gerust. Alles verandert altijd. Twijfel helpt ons om te laten zien dat we tot stilstand zijn gekomen. We kunnen zo niet meer verder. Iets moet anders en anders moet iets zijn. Iets wat gemist wordt, misschien iets wat we niet meer willen. Iets waarvan we al lang vergeten waren dat we het zo nodig hadden. Alleen door onzekerheid en twijfel leren we wat we echt willen, ook in een relatie.

Zet de stap van onbewust naar bewust zijn samen met je partner

Is dit onzekere gevoel over je relatie er ook in jouw hoofd ingeslopen of stampvoetend binnengekomen? Iedereen gaat anders om met dit onzekere gevoel. Het kan moeilijk zijn om voorbij deze onzekerheid te kijken om te ontdekken waar je behoeften liggen. Daarom kan het fijn zijn om je onzekerheden te delen met een relatiepsycholoogRelatiehuis Rijnmond is een veilige plek waar koppels onder begeleiding van een relatietherapeut elkaar opnieuw kunnen leren vinden.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.