Jezelf verliezen in een relatie

30-09-2022

Jezelf verliezen in een relatie. Alles staat in het teken van de ander of van anderen en je voelt je vaker leeg en somber. Je geeft maar en je geeft maar en dat alles in de hoop op het terugkrijgen van een beetje erkenning en aandacht.

Je bent er altijd voor hem of haar. Je trekt de kar, je maakt de afspraken en neemt het initiatief. Je doet de post, zorgt voor de sfeer en de boodschappen. Als de kinderen midden in de nacht wakker worden wieg jij ze weer in slaap. Iedereen zegt dat je zo sterk bent. Dat jij alles aan kunt. Je bent de fixer, de verantwoordelijke, het veilige vangnet voor anderen. Jij lost het op. Altijd!

Maar wie is er voor jou? Ben je jezelf aan het verliezen in je relatie? Tegen wie mag jij aanleunen om te vertellen dat je het allemaal niet meer weet. Vertellen dat jij je de laatste tijd zo moe voelt en zo leeg van binnen. Steeds vaker heb je hoofdpijn en je schouders en nek staan strak van de spanning. Je kijkt om je heen, maar je weet al dat je bij niemand terecht kunt. Je staat op eenzame hoogte terwijl de rest vragend naar je opkijkt. Je kunt niet even een ‘tandje minder’ gaan. Misschien heb je dat al eens geprobeerd en gebeurde toen wat je altijd al dacht: alles draait om mij en het loopt in de soep als ik er niet ben.

De gevolgen van jezelf verliezen in een relatie

Je bent alert. Altijd gespannen en waakzaam. Diep van binnen maakt het je boos. Razend. Niemand doet iets uit zichzelf. Hoe vaak je het ook gevraagd of gezegd hebt. Uiteindelijk ben jij het die dan toch maar weer zelf de vuilniszak in de kliko gooit. Je loopt op je tandvlees terwijl iedereen vraagt wanneer we nu gaan eten en of je weet waar de opladers zijn gebleven. Je staart naar je partner en je kroost en je ziet alleen maar kinderen. Verveelde en eisende kinderen. Je raakt teleurgesteld in je partner.

Je vervult een rol die je niet meer van je af kan schudden. Jij bent de sterke oplosser die iedereen op je schouders meedraagt. Misschien droeg je vroeger een van je ouders of beide ouders op je schouders. Jij was altijd al zo sterk en anderen hadden meer aandacht nodig dan jij. Je omgeving is het ook van je gewend. Niemand ziet jouw behoefte of jouw kwetsbaarheid. Je moet altijd sterk zijn en ondertussen beschuldig je jezelf ook nog dat je niet genoeg geeft. Je bent hard voor jezelf. Ondertussen heb je moeite om je eigen noden en behoeften te kennen en goed onder woorden te brengen. Er is weinig plezier meer in je leven en alles staat in het teken van verantwoordelijkheid en controle. Tegelijkertijd heb je die boosheid. Die woede op anderen die altijd van je willen profiteren en je helemaal uitwonen. Je geeft anderen nauwelijks een kans om iets terug te geven of zelf de kar te laten trekken. Uiteindelijk raak je steeds meer uitgeput. 

Wat moet je doen als je jezelf verliest in je relatie

Als jij je herkent in het voorgaande, dan zou het zomaar kunnen dat je jezelf aan het verliezen bent in je relatie. Het kan zijn dat je veel verwijten maakt naar je partner en je je niet gesteund voelt. Misschien ben je teleurgesteld in je relatie en teleurgesteld in je partner en raak je zelfs het vertrouwen in hem of haar kwijt. Alle liefde die je ooit voor hem of haar voelde is omgeslagen in minachting en hebben jullie inmiddels een flinke afstand van elkaar genomen.

Tips:

  • Realiseer je dat je niet alleen een relatie hebt met anderen, maar ook een relatie met jezelf. In jou zit een kind dat nog steeds hoopt dat het goed genoeg is voor anderen. Een kind dat snakt naar steun, liefde en aandacht. Pak in gedachten dat kind bij de hand en troost het zoals je je eigen kind zou troosten.
  • Kijk eens terug in je verleden en ga eens na hoeveel jij nog aan het herhalen bent om te krijgen waar je zo’n behoefte aan hebt.
  • Erken je eigen rol en je behoefte aan controle. Bespreek het met je partner en geef hem of haar een kans om de kar te trekken of er voor je te zijn. Ga desnoods in relatietherapie.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.