Is het einde van een relatie voorspelbaar?

14-01-2018

Een donderslag bij heldere hemel. Je had het nooit verwacht. Dat juist zij uit elkaar gaan, ze leken toch het perfecte koppel? En toch gaan ze nu uit elkaar. Hoe is dit mogelijk?

Hadden we het kunnen zien aankomen. Of beter nog: had het koppel het kunnen zien aankomen?

Dr. John Gottman, van het gelijknamige Gottman research instituut zou goedkeurend knikken op deze vraag. Na veertig jaar onderzoek naar koppels en alles wat met liefde te maken heeft, heeft hij een aantal voortekenen weten te ontdekken die wijzen op een aflopende relatie. Enig gevoel voor dramatiek valt Dr. John Gottman niet te ontzeggen. Hij vernoemde de voortekenen naar de vier ruiters van de Apocalyps. Deze ruiters kondigen in het boek openbaringen van het nieuwe testament een golf van dood en verderf aan op weg naar het eind der tijden.

Een zwaluw maakt nog geen zomer, zoals een ruiter nog geen apocalyps hoeft te veroorzaken

Maar zoals een zwaluw nog geen zomer maakt, zo maakt een ruiter nog geen apocalyps. Toch is het goed om ogen en oren open te houden en af en toe je relatie is onder de loep te nemen. Hoor je naderend hoefgetrappel?

De eerste ruiter heet kritiek en dan niet van het soort dat we positieve feedback kunnen noemen. Maar het soort dat vlijmscherp de ziel van je partner fileert tot een hoopje ellende.

De tweede ruiter heet minachting en kan zich in het meest gunstigste geval openbaren als sarcasme.

De derde ruiter heet verdediging en afweer. Als je partner je op een fout wijst, verzin je snel een excuus en kaats je de bal keihard terug.

De vierde ruiter heet terugtrekken en dat doe je als je geen zin meer hebt om naar je partner te luisteren.

Wanneer de vier ruiters bij elkaar komen, heb je volgens Dr. John Gottman een probleem, of in ieder geval een stal vol met herrie en dan is het einde van de relatie nabij.

In het volgende blog zullen we nader op de vier ruiters ingaan en hoe we ervoor kunnen zorgen dat ze niet bij ons aankloppen.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.