Is elke relatie te redden?

23-10-2018

Is elke relatie te redden? Als relatietherapeut krijg ik deze vraag regelmatig te horen. In het onderstaande artikel geef ik het antwoord op deze veel gestelde vraag.

Voorwaarden

Is elke relatie te redden? In eerste instantie zou ik zeggen: ja iedere relatie is te redden maar daar zijn drie voorwaarden aan verbonden. Als er niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan, dan is de relatie ook niet meer te redden.

De eerste voorwaarde is dat beide partners de wil moeten hebben om er iets van te maken. Hoe diep je ook zit, hoe ver je ook van elkaar verwijderd bent. Als beide partners de wil hebben om te vechten, heb je al heel veel gewonnen.

Schuld bij de ander

De tweede voorwaarde is dat beiden het vermogen tot zelfreflectie moeten hebben of op zijn minst willen ontwikkelen. Waar twee vechten hebben over het algemeen ook twee schuld. Open en eerlijk naar je eigen aandeel en tekortkomingen kijken is een absolute voorwaarde om je relatie te kunnen redden. Wie consequent de schuld bij de ander neerlegt, of blijft rondhangen bij de oude koeien uit de sloot, zal slechts geld en tijd verspillen tijdens relatietherapie.

Wat drijft de ander?

De derde voorwaarde is dat partners moeten oefenen in geduld en vergeving. Geduld om naar het verhaal van de ander te luisteren en daarbij de eigen agenda op de achtergrond zetten. Heb je je partner werkelijk gehoord en begrepen? Luister je en stel je open vragen om te weten te komen wat de ander ten diepste voortdrijft?

Vergeving

Vergeving klinkt christelijk, maar het is een woord dat ook zonder een God of Goden naar verlossing kan leiden. Vergeving voor het feit dat we zijn wie we zijn en vergeving voor het feit dat de ander niet zo is als wij zouden willen dat hij of zij is.

“De zwakke kan nooit vergeven, vergeven is het kenmerk van de sterke.”

Mahatma Gandhi

Mocht je dan toch tot de beslissing komen dat je de ander echt niet kan vergeven voor het anders zijn? Laat hem of haar en ook jezelf dan los en realiseer je dat dan misschien toch niet elke relatie te redden is.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.