Hoe verder als je partner is vreemdgegaan?

16-03-2018

Hoe verder als je er achter komt dat je partner is vreemd gegaan? Dit artikel gaat over je ergste nachtmerrie die waarheid is geworden. Misschien voelde je al een tijd dat er iets niet klopte. En nu weet je het zeker: je partner is vreemdgegaan en de wereld zoals je die kende, valt uit elkaar in scherven.

Hoe het voelt om te weten

Stel je voor dat je al geruime tijd in een roeibootje op zee dobbert. Je voelt de zon op je huid en alles kabbelt rustig aan je voorbij. Zo kon het voelen voor je te weten kwam dat je partner vreemd ging. Daarna doofde de zon. Het roeibootje slaat als een gek op en neer in de woeste golven. Alles voelt koud. Er is niets meer om je aan vast te houden. Geen veiligheid, geen zekerheid. Alleen de zee die dwars door je heen briest en de ziel uit je lijf slaat. Je vervloekt de zee en je vecht met de golven om het daarna als bevroren te ondergaan. Je voelt niets meer. Zo kan het voelen als het vertrouwen uit je leven vloeit.

Goed om te weten

Realiseer je dat je hersenen een soort meltdown ondergaan. Door de hevige stress kom je ofwel in een overactieve staat, of in een passieve staat terecht. De overactieve staat wordt wel de vecht of vluchtreactie genoemd. Buiten je eigen wil om, besluiten je hersenen dat ze zich willen voorbereiden op het ergste. Je merk dat je in deze staat bent, doordat je hart in je keel klopt, je spieren zich aanspannen en je niet meer redelijk kunt denken. Het omgekeerde kan ook voorkomen. In dat geval bevries je volledig als een konijntje dat wordt gevangen in de koplampen. Als je je nu maar stil en klein houdt, gaat het allerergste misschien aan jouw deur voorbij. Wie bevroren is, voelt niets meer. Wat blijft is een doffe pijn en het gevoel buiten jezelf te treden.

Wat te doen na vreemdgaan?

De tegenhanger van vechten of vluchten is ontspannen. Een bijna onmenselijke opgave als je te horen hebt gekregen dat partner is vreemdgegaan. Misschien grijp je naar iets om te ontsnappen. Alcohol, drugs, vluchtige seks, gokken, roekeloos rijden. Het is allemaal begrijpelijk maar niet echt handig. Het beste advies, is om niets te doen en het vuur te laten uitbranden. Zorg dat je praat, praat en nog eens praat. Bel je beste vriend of vriendin, je vader, je moeder, je nicht of je neef. Vertel het opnieuw en opnieuw tot je bewustzijn gewend is aan de nieuwe realiteit. Schreeuw de longen uit je lijf en jank de ogen uit je kop.

Het is een verschrikkelijk cliché, maar alles, echt alles gaat voorbij. Het is nu zaak om jezelf te overleven en alle ellende te verdragen. Wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten. Meedogenloos draait de film zich steeds weer voor je ogen af. Keer op keer drijven de emoties je tot wanhoop. Tot het genoeg is.

De weg terug

Vroeg of laat is het genoeg. Grijs gedraaide beelden in je hoofd en een gebrek aan tranen. Langzaam klim je langs de pieken van je emoties omlaag. Het is op, je bent leeg. Alle energie is verbruikt aan tomeloze woede en oneindige huilbuien. Misschien heb je slaap, misschien heb je honger. Voorzichtig denk je ook weer aan andere dingen. Het voelt alsof je een enorme dreun hebt gehad, maar je bent er nog.

Vier do’s om de eerste tijd door te komen

  • Praat, praat, praat. Vertel je verhaal keer op keer aan wie het maar wil horen.
  • Laat voor je zorgen. Vraag hulp aan vrienden of familie.
  • Hou jezelf voor dat deze emotionele achtbaan tijdelijk is. Alles gaat voorbij. Ook pijn en verdriet.
  • Huil de longen uit je lijf, gil, schreeuw en vloek. Laat het er maar uit komen.

Vier dont’s in de eerste tijd

  • Naar drank, pillen etc. grijpen om je pijn te verdoven. Kijk het monster van verdriet recht in de bek en onderga het.
  • Impulsieve acties ondernemen onder invloed van je emoties.
  • Stalken en smeken om antwoorden.
  • Ga geen dolle wraakacties ondernemen. Wraak, hoe verleidelijk ook, komt altijd als een boemerang bij je terug.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.