Gevoel weg in de relatie. Wat nu?

12-05-2019

Gevoel weg en nu? Is je relatie nog te redden of is het tijd om een andere weg in te slaan en je relatie te verbreken? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen en drie tips die je verder kunnen helpen.

De gevoelens zijn weg. Je kijkt naar hem of haar en je vraagt je af wat je hier nog doet nu de liefde zover weg lijkt te zijn. Voor je een definitieve beslissing neemt, is het goed om te beseffen dat gevoelens komen en gaan en nooit vastliggen. Schommelingen zijn heel normaal en kunnen worden veroorzaakt door stress, hormonen, verdrietige gebeurtenissen, angst, depressie etc.

Bescherming

Een andere belangrijke oorzaak is verwijdering van elkaar. Waar we in eerste instantie als geliefden beginnen, kan het zo maar zijn dat we door de jaren heen steeds verder van elkaar afdrijven. Dat kan doordat je bijvoorbeeld steeds weer in dezelfde slepende ruzies terechtkomt, waardoor je afstand neemt van je partner. Niet omdat je dat bewust wil, maar om jezelf te beschermen tegen de pijn die de ruzie steeds veroorzaakt.

Nieuwe fase

Ook kan het zo zijn dat jullie in een andere fase terecht zijn gekomen. Samen kinderen krijgen, kinderen die het huis uit gaan, met pensioen gaan. Allemaal voorbeelden van fases die de nodige aanpassing vragen en de rollen binnen een relatie flink veranderen. Als je gewend bent om samen door het leven te gaan in vrijheid en blijheid, dan kan het krijgen van kinderen best even wennen zijn. De nieuwe rol van vader en moeder leer je met vallen en opstaan. Er is veel drukte en weinig tijd meer voor elkaar. Dan kan het zijn dat je bemerkt dat je gevoel voor je partner minder of verdwenen is.

Tijd en aandacht

Het allereerste wat je je moet realiseren, is dat liefde een werkwoord is. Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.

Wat is nu wijsheid om te doen? Je gevoel is weg wat nu?

  • Ga na wat de oorzaak is. Fase? Veel ruzie? Veel stress, ziekte etc.?
  • Maak het bespreekbaar bij je partner en zoek hulp.
  • Gun jezelf de tijd om het te onderzoeken. Neem geen drastische beslissingen zonder dit goed voor jezelf te kunnen verklaren.
  • Probeer er zo goed mogelijk achter te komen wat je precies mist en hoe je het zou kunnen herkennen als je het zou krijgen? Hoe beter je aan kunt geven wat je precies mist, hoe groter de kans dat de ander je wens kan vervullen.

Wil je samen met een expert praten over het verdwenen gevoel in een relatie of over een ander onderwerp? Relatiehuis Rijnmond helpt graag.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.