Een goede moeder zijn. Hoe doe ik dat?

11-12-2020

Voel jij je wel eens schuldig? Ervaar jij als moeder soms stress? Twijfel je of je wel een goede moeder bent? Dan zou je dit eens moeten lezen. Ik beschrijf hieronder waarom jij je zo voelt en wat je daaraan kunt doen. Je denkt misschien dat je geen goede ouder bent of tekort schiet in wat jij je kinderen te bieden hebt.

Het leven van een werkende moeder

Vluchtig druk je een kus op de wang van je peuter je draait je om en loopt weg. Een misselijk gevoel. Maar je moet werken en je kind blijft jengelend achter tussen allerlei kinderen van de andere werkende moeders en vaders. Je voelt je tekort schieten. Een waardeloze moeder. Misschien zelfs wel een slechte moeder. Aan het eind van de dag haal je haar weer op. Nog even naar de supermarkt. Doodmoe duw je het karretje langs de schappen. Geen puf om te koken. Vanavond pannenkoeken uit de magnetron. De kleine smeekt om snoep. Gilt om zoet en aandacht. Je voelt de blikken in je rug. Jij moet het gekrijs stoppen. Het is jouw kind en zij hebben er last van. Jij wilde toch kinderen? Zorg dan ook voor je kinderen. Weer dat gevoel. Kan ik wel een goede moeder zijn?

Wat is een goede moeder?

Wat is een goede moeder? Goede moeders bestaan niet in het echte leven. Er bestaan alleen fantasiebeelden die wij als maatschappij van goede moeders hebben. De goede moeder is een idee waar geen enkele vrouw aan kan voldoen. Maar waar komt dan dat idee van de goede moeder vandaan?

Dat idee is van generatie op generatie overgedragen van moeder op dochter, bekrachtigd door cultuur en overgedragen in verhalen, bezongen en berijmt. De goede moeder is als de aarde die je draagt en je voedt. Een immer opgewekte kruising tussen een zachte boezem om in te schuilen en een hoofd dat voor je denkt en doet.

De rol van een ‘goede’ moeder

Bekeken vanuit de natuur, zou je kunnen zeggen dat een goede moeder een moeder is die er in slaagt haar kinderen tot de volwassenheid te brengen. Een punt waarop de kinderen voor zichzelf kunnen zorgen en geen moeder meer nodig hebben om te overleven. Maar de wereld is veranderd sinds we de savanne achter ons hebben gelaten.

De moeders van vandaag kennen zo hun eigen gevaren. Krijgt ze de kinderen op tijd op school of op de crèche? Wel of geen andere baan? Ze moet nog strijken en het wasgoed vouwen. Is ze te dik? Houdt hij nog van haar? Waarom lukt het andere moeders wel? Heeft haar zoontje adhd? Ze moeten nog naar, ballet, naar zwemles, naar turnen en judo. Ze zou eigenlijk ook weer moeten sporten. Ze moet die vriendin nog bellen. Waarom doen ze nooit meer iets samen. Wanneer hebben ze voor de laatste keer gevreeën, wat eten we vanavond?

De goede moeder is niet alleen moeder, maar ook werknemer of werkgever, vrouw, vriendin of minnares, schoonmaakster, manager, boodschappendienst, organisator, vriendin, kennis, buurvrouw, luisterend oor. Daarnaast moet er ruimte zijn voor zelfontplooiing want wie is de goede moeder nu echt en waar wordt zij nu gelukkig van. Waar ziet zij zichzelf over vijf jaar staan?

De digitale moeder

Facebook en Instagram. Lachend prijzen moeders hun gerechten en kinderen aan. Moeders met nieuwe kapsels, nieuwe mannen, nieuwe lijven, nieuwe kinderen en nieuwe toekomstdromen. Zo zou het kunnen zijn. Zo zou het moeten zijn in ieders dromen.

Offline is er de eeuwige vermoeidheid. Het schuldgevoel en de oneindige lijst met tekortkomingen aan man, kroost of jezelf. Kritiek bijt om zich heen als een dolle hond. Iedereen is gebeten, iedereen heeft pijn. En jij ook.

Je wilt het goed doen, wat dat dan ook mag wezen. Je bent moeder en ik weet zeker dat jij het beste voor je kind en je gezin wilt. Generaties voor jou hebben je gevormd tot wie je nu bent. Vermoeidheid en perfectionisme vreten stukken van je geest. Je houdt alle ballen hoog, zoals een acrobaat in het circus. Maar voor hun is het alleen werk en voor jou is het je leven. Economie is keuzes maken tussen schaarse middelen. Maar jij wilt alles omdat alles van je gevraagd wordt. Je combineert zorg met carrière, terwijl je je man bevredigt. En nog vraag jij je af of je het wel goed doet?

Moeders versus goede moeders

Moeders bestaan. Goede moeders bestaan niet. Je bent jezelf en je omgeving genoeg. Als je iets anders of beters had kunnen doen, had je het zeker gedaan. Je leeft altijd op de toppen, omdat je altijd het beste voor jou en de mensen om je heen wilt. Heb vertrouwen in de natuur die in jou leeft. De moederlijke kracht die in je genen zit gebakken. Probeer eens wat vaker keuzes te maken en realiseer je dat je niet alles kunt doen. Minder is meer voor moeders.

Zes tips die je helpen de zaken in perspectief te zien:

  • Realiseer je dat iedere gezinsfase zijn uitdagingen kent. Als je jonge kinderen hebt, betekent dit dat jij en je partner een nieuwe balans moeten vinden in hoe jullie met elkaar omgaan.
  • Zorg zoveel mogelijk voor structuur en regelmaat.
  • Praat met je partner over de verwachtingen die je van elkaar hebt en probeer af en toe nog leuke dingen zonder de kinderen te doen.
  • Maak keuzes. Vraag je af wat er werkelijk belangrijk voor jullie is in de levensfase waarin jullie je nu bevinden. Doe je niet teveel op dit moment?
  • Besef dat je als moeder altijd doet wat op dat moment het beste lijkt. Als je immers iets beters had kunnen doen, dan had je dat wel gedaan.
  • Vergeef jezelf en je partner voor al jullie vermeende fouten. Erken dat jullie het niet altijd even makkelijk hebben. Samen kunnen jullie de wereld aan.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.