Drie meest gestelde vragen over relatietherapie

13-09-2018

Drie meest gestelde vragen over relatietherapie: Hoeveel sessies hebben wij nodig? Worden de sessies vergoed door de verzekeraar? Waar vinden we een goede relatietherapeut?

Hoeveel sessies hebben wij nodig?

Wie denkt in een enkel gesprek de relatie te kunnen redden, komt bedrogen uit. Verandering heeft tijd, liefde en aandacht nodig. En bovenal doorzettingsvermogen. De bereidheid om samen door de pijn te gaan. Geduld op brengen om onderliggende patronen te doorzien en moeilijke emoties te doorleven kost tijd. Maar daar krijg je dan ook iets voor terug. Als de ander je doel is en je verlangt naar liefde in verbondenheid, dan is er geen andere weg dan de lange moeilijke weg. Globaal zit je dan tussen de acht en de twintig sessies. Maar uiteraard bepaal je altijd zelf hoeveel sessies je wilt. De therapeut kan gedurende de eerste sessies wel een inschatting maken van wat hij of zij denkt dat er nodig is.

Worden de sessies vergoed?

Helaas heeft onze regering in al haar wijsheid besloten dat relatietherapie niet wordt vergoed door de verzekeraars. Sterker nog: Den Haag heeft relatietherapie zelfs belast met 21% btw.

Hier zijn de laatste woorden nog niet over gesproken. Als relatie en gezinstherapeut vind ik het onverteerbaar dat relatietherapie niet breed onder de bevolking beschikbaar is. De gevolgen van relatieproblemen zijn direct zichtbaar in de maatschappij. Kinderen zijn hier helaas vaak de dupe van.

Waar vinden we een goede relatietherapeut?

Een goede therapeut is transparant en open in wat hij wel of niet kan bieden. Hij of zij zal ruim aandacht besteden aan de kennismaking en onderzoeken of therapie wel mogelijk of gewenst is?

Je moet een klik hebben met je therapeut. Het gevoel hebben dat je met deze man of vrouw aan de slag kan. Aarzel niet om direct te stoppen als je geen goed gevoel bij de therapeut hebt. Zonder vertrouwen is therapie zinloos.

Vraag altijd of het mogelijk is om eerst vrijblijvend kennis te maken. Een goed begin is ook hier het halve werk.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.