Waarom doe je mij dit aan? Als je partner vreemd is gegaan stel je waarschijnlijk deze vraag. Waarom, waarom, waarom?
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet.
Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis. Ontzettend pijnlijk, maar helpend om verder te komen.
De waaromvraag is een veel gestelde vraag. Het is alsof we een duidelijk aanwijsbare reden nodig hebben om verder te kunnen na het vreemdgaan van de partner. En hoe hij of zij zich ook uitput in verklaringen, het lijkt nooit voldoende om ons tot kalmte te brengen. Misschien komt dat wel omdat er in feite nooit een goed antwoord op deze vraag valt te geven.
Het voelt als een mes in onze rug. Aan de ene kant halen we het pijnlijke ding er het liefst zo snel mogelijk uit. Aan de andere kant willen we de pijn opzuigen en het mes nog dieper in de wond duwen. Een ander deel van ons zou het liefst het mes in de rug van de vreemdganger steken.
De waaromvraag is vooral een vraag die we eigenlijk niet beantwoordt willen hebben. Waar het om gaat is dat de ander onze pijn moet voelen tot in het diepst van zijn of haar vezels. Tegelijkertijd zouden we ook graag getroost worden door die zelfde ander. Gekmakend worden we heen en weer geslingerd tussen vergeving en diepe haat. Wat te doen?
Het valt mij als therapeut op dat mensen die vreemd zijn gegaan het vaak erg lastig vinden om nou precies het antwoordt op een waaromvraag te geven. Nog moeilijker vinden ze het om zich te laten raken door de partner. Klappen opvangen, vernederingen over je heen laten komen, het vraagt moed om dat te ondergaan.
Toch is dat juist dat wat een vreemdganger zou moeten doen als hij of zij de relatie wil behouden. Klappen krijgen en toch je armen uitsteken naar de ander. Stug vooruit lopen naar de ander zonder te verdedigen. Dat is het enige juiste antwoordt op de waaromvraag.
Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.