De beste tip om je relatie te verbeteren.

29-04-2019

De beste tip om je relatie te verbeteren. Het internet staat er vol mee en toch is er maar een tip waar het allemaal mee zou moeten beginnen. Luisteren.

Wil jij je relatie verbeteren? Begin dan met luisteren. Zo simpel en toch zo moeilijk. Op een of andere manier lukt het ons allemaal beter om onze eigen boodschap uit te dragen dan naar de ander te luisteren. Soms knikken we wel of hummen we wat, maar we kunnen nauwelijks wachten om zelf het woord te voeren en de ander te bedelven onder het hoe en waarom van ons eigen gelijk.

Kunst van het horen

Horen is een kunst. Het bevat een aantal cruciale elementen die er stuk voor stuk voor zorgen dat de boodschap land. Het eerste element is aandacht. Je focust jezelf op de ander en je stemt je gehoor en zicht af op de boodschapper. Je neemt waar wat je ziet en hoort en je laat zien dat je open staat om te horen. Een open houding is een houding waarin je luistert met heel je lijf. Een handgebaar, een knik van je hoofd de mimiek van je gezicht. Luisteren met aandacht is de ander uitnodigen om te vertellen.

Vergeet je eigen agenda

Een ander element is het weglaten van je eigen agenda. Echt luisteren doe je niet met het geraas van je eigen doelen en intenties op de achtergrond.  Wanneer je teveel met je eigen plannen bezig bent: hoe je ander het best aan kunt pakken bijvoorbeeld. Dan ben je afwezig en hoor je niet goed wat er gezegd wordt.  Geef je over aan het verhaal van de ander zonder je af te vragen of het waar of eerlijk is wat hij of zij zegt.

Hoe helpt dit om je relatie te verbeteren? Als je goed leert luisteren, voelt de ander zich gehoord. Als de ander zich gehoord voelt, is de kans groter dat hij of zij ook bereid is om naar jou te luisteren. Als beiden goed luisteren, is er meer kans op wederzijds begrip en zal je relatie verbeteren.

Praktische oefening:

Doe alsof jij interviewer bent en bevraag je partner over een onderwerp dat voor hem of haar van belang is. Je hoeft alleen maar te luisteren en open vragen te stellen. Laat het verhaal van de ander binnenkomen en negeer je neiging om direct te willen reageren. Zie je partner als een studieobject waar je alles van wil weten. Aan het eind vraag je of je partner zich begrepen voelt. Als dat niet het geval is, kun je vragen of hij of zij jou zou willen helpen om hem of haar wel goed te begrijpen. Als je dit vaker in de praktijk oefent zal je merken dat je de ander echt beter gaat begrijpen in het anders zijn en dit je relatie zal verbeteren.

Wil je meer lezen over tips om je relatie te verbeteren? Wij hebben er nog vijf op een rijtje gezet:

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.