Blijf ik wel of niet bij mijn verslaafde partner?

10-10-2018

Blijf ik wel of niet bij mijn verslaafde partner? Voor buitenstaanders is het simpel. Natuurlijk blijf je geen minuut langer bij iemand die zichzelf en jou zo slecht behandelt. “Als ik jou was, had ik al lang voor mezelf gekozen!”

Keuze

Zoals bij ieder dilemma of vraagstuk, staan ook hier de beste stuurlui weer aan wal. Voor de buitenstaanders lijkt het glashelder: ga weg bij je partner en daarmee is het probleem opgelost. Een simpele vraag op een complex probleem waarbij je als partner van een verslaafde nog meer onder druk komt te staan. Als je bij hem of haar blijft verdien je immers ook niet beter. Het voelt bijna alsof je een keus moet maken tussen je netwerk en je partner.

Medelijden

Je hebt een rede om bij je verslaafde partner te blijven. Als je geen goede rede zou hebben, was je waarschijnlijk niet gebleven. Misschien heb je nog de hoop om hem of haar te veranderen. Misschien ben je iemand die gewend is om te zorgen voor een ander of stel je je eigen behoeftes op de tweede plaats. Misschien voel je je schuldig of heb je het gevoel dat je faalt als het niet werkt tussen jullie. Het kan ook zijn dat je medelijden hebt met je partner en het niet over je hart kunt verkrijgen om hem of haar in de steek te laten.

Leeg

Hoe dan ook: je bent nog steeds in de relatie. Een duivelse driehoeksrelatie. Jij, je partner en de verslaving. Jij kiest voor je partner en je hoopt dat hij of zij dat ook voor jou gaat doen. Je weet wie de ander is zonder verslaving en problemen. Je hebt ooit de ware aard van hem of haar gevoelt en gezien achter de nevel van verslaving. Je weet dat het anders kan zijn, maar je weet ook dat het anders moet. Je hebt niets meer om te geven. Je bent leeg. Uitgeput.

worsteling

Verslaving is een hardnekkige vorm van vreemdgaan. Als partner van een verslaafde moet je steeds weer concurreren met de alcohol of drugs. Het is dubbel: aan de ene kant zie en voel je hoe je partner lijdt onder de verslaving en aan de andere kant voel jij hoe het is om nooit op nummer 1 te staan. Het is een worsteling tussen gevoel en verstand. Hoeveel hoop heb jij nog dat je partner erin slaagt om zijn of haar verslaving te overwinnen?

Relatietherapie

Kan relatietherapie iets betekenen? In principe is verslaving altijd een contra indicatie voor relatietherapie. Maar dat is volgens de theorie. Ik denk zelf wel dat het mogelijk is om met een verslavingsprobleem in relatietherapie te gaan. Het kan voor de partner van een verslaafde enorm prettig voelen om gehoord te worden in zijn of haar zorg en wanhoop. Het uitspreken van twijfel en angst kan ruimte geven aan de vele vragen en helderheid brengen in denken, doen en voelen.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.