
Denk je dat alcohol een rol speelt in de problemen binnen jouw relatie? Misschien merk je dat de fles steeds tussen jullie in komt te staan. Hoe ga je hiermee om zonder jezelf te verliezen?
Alcohol kan een ongeziene derde partij in je relatie worden. Je merkt misschien dat je partner steeds vaker kiest voor de fles in plaats van voor jou. Dat gevoel van competitie met alcohol kan een zware tol eisen, niet alleen op je relatie, maar ook op jouw eigen welzijn. Hoe vaak heb je al geprobeerd je partner te helpen, buigend en plooibaar om conflicten te vermijden? Of misschien voel je woede en frustratie, uitgedrukt in verwijten of sarcasme.
Als je partner een probleem heeft met alcohol, is de kans groot dat je veel energie stopt in het controleren van de situatie. Van flessen tellen tot stiekem controleren; het is een uitputtend proces dat vaak weinig resultaat oplevert. Alcohol is hardnekkig, en het kan een enorme uitdaging zijn om te accepteren dat je dit niet kunt veranderen.
Maar wat doet dit allemaal met jou? Reflecteer eens: hoeveel van je eigen grenzen heb je overschreden? Hoe vaak heb je jezelf weggecijferd in de hoop dat je partner zou veranderen?
Als alcohol een probleem is in je relatie, staan er in grote lijnen twee opties open. Het is belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn en een keuze te maken die zowel voor jou als voor je partner werkbaar is.
De eerste optie is volledige acceptatie van je partner en zijn of haar relatie met alcohol. Dit betekent dat je stopt met proberen het alcoholgebruik te controleren of te beïnvloeden. In plaats daarvan laat je die verantwoordelijkheid bij je partner liggen. Jij bent zijn of haar geliefde, geen hulpverlener of reddende engel. Het kan rust geven om deze controle los te laten en te focussen op jouw eigen leven en behoeften.
Toch is acceptatie geen eenvoudige weg. Het vereist dat je bereid bent om het gedrag van je partner te verdragen, ook als het soms pijnlijk is. Vraag jezelf eerlijk af: kun je op deze manier gelukkig zijn in de relatie?
De andere optie is om duidelijke grenzen te stellen. Dit betekent dat je je partner confronteert met een keuze: veranderen of het risico lopen jou te verliezen. Het kan voelen als een rigoureuze stap, maar soms is het noodzakelijk om een punt te maken. Je partner moet voelen dat je het meent en dat je bereid bent door te zetten.
Deze aanpak vraagt om kracht en doorzettingsvermogen. Het is essentieel om jezelf serieus te nemen en niet te vervallen in loze dreigementen. Alleen dan kan je partner de ernst van de situatie echt inzien.
Soms is het moeilijk om deze keuzes alleen te maken. Zoek steun bij een vertrouwde vriend of professional, iemand die zonder oordeel naar je luistert en met je meedenkt. Relatietherapie kan ook een veilige ruimte bieden om de problemen samen te bespreken en naar oplossingen te zoeken.
Als je vragen hebt of je situatie wilt bespreken, neem gerust contact op. Het belangrijkste is dat je weet dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Samen kun je stappen zetten om meer duidelijkheid en balans te vinden, wat je keuze ook wordt.
Heb je meer hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen via info@relatiehuisrijnmond.nl of 06-19612530.
Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.