Mijn man doet niks in huis

03-05-2023

Waarschijnlijk raakt deze vraag je zo omdat je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat en dat jij je niet gesteund voelt door je partner. Het vreet steeds meer aan je en daar kun jij je ook weer schuldig over voelen. Je wil ook geen zeikerd zijn en zeker niet de vader of moeder van je partner worden. Heb jij echter structureel het gevoel: mijn vriend doet geen moeite meer, wat kan ik doen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken.

Het gaat geleidelijk aan slechter

In het begin is het allemaal geen ramp. Misschien lach je zelfs over de chaos die je partner om zich heen creëert en het feit dat je wekelijks denkt: mijn vriend doet geen moeite. Juist daar zijn jullie zo verschillend in en dat maakt het ook wel weer leuk. Tot de ergste verliefdheid wat gezakt is en je samen in een huis woont. Omdat jullie nog samen zijn, is het ook nog wel te doen. Je bent weliswaar van de structuur en de orde, maar er valt nog enigszins om de chaos heen te leven. Ook al moet je af en toe een stapje harder lopen.

Man doet niets in huis ondanks kinderen

Het wordt pas vervelend als er kinderen komen en er meer stress van buitenaf op de relatie afkomt. Jullie werken allebei en de kinderen moeten ook nog ergens heen. Slecht slapen, haasten en het voortdurend aan moeten staan begint zijn tol te eisen. Na de zoveelste dag van rennen, jagen en jachten kom je thuis in een huis vol rommel en je hoofd staat op springen. Niets ligt meer waar het ooit lag en alle afspraken waar jullie het samen ooit over eens waren, worden niet of half nagekomen. Het voelt alsof je verzuipt in een zee van machteloosheid. Krijsend schreeuw je om hulp, terwijl je partner achteloos vanaf de bank toekijkt. Je vriend doet geen moeite meer, maar heeft niets in de gaten en gaat er eens lekker bij zitten. Je partner is moe en sluit zich af en zet zich uit. Je partner laat de boel gewoon even de boel terwijl de kinderen jengelen en zeuren. Dat doen ze bij voorkeur door aan jou te gaan hangen en trekken terwijl er ook nog zoveel moet gebeuren. Boosheid leeft in je op en voor je het weet loop je weer te schreeuwen en verander je in de boeman of boevrouw die je juist niet wil zijn.

Wat wil jij zelf?

Het liefst zou je wat meer orde en structuur in je huishouden zien. Het voelt niet fijn in je hoofd als je thuiskomt in een huis vol rommel. Dan voelt het in je hoofd ook rommelig en lijkt het alsof je geen grip meer hebt op je omgeving. En als je eenmaal de controle kwijt bent, waar eindigt het dan… het lijkt wel alsof je dan steeds harder moet rennen en werken om de grip weer terug te krijgen. Je man doet niets in huis en die snapt niet eens waar je je zo druk over maakt. Nee, je partner wordt juist boos van jouw geschreeuw want dat is toch ook niet gezellig in huis. Hij of zij is al lang vergeten dat je voor jouw gevoel al zo lang om hulp hebt gevraagd. Afwisselend vraag je om hulp, schreeuw je verwijten en pak je uit moedeloosheid de dingen zelf maar op. Je partner denkt nu dat je last hebt van wisselende stemmingen. Je lijkt zo onvoorspelbaar en nukkig. Dat is toch ook niet gezellig voor je partner?

Mijn man doet niks in huis, het eist zijn tol

Daarnaast kleed je je ook niet meer zo leuk en zie je er vermoeid uit. Je doet ook nog kil en als je partner, wanneer je eindelijk in bed ligt naar je toe rolt, zeg je ook nog eens nee. Wat heeft je partner in Godsnaam verkeerd gedaan? Jij weet het in je hoofd wel, je man doet niets in huis. Uiteindelijk ga je je partner straffen voor haar of zijn nalatigheid en gebrek aan verantwoordelijkheid. Je denkt dat hij of zij het erom doet en daarom zorg je ervoor dat alle liefde die je vanaf nu af aan gaat geven op rantsoen gaat. We zijn allemaal boekhouders in ons hoofd en bij jou staat er inmiddels een fikse rekening open. Je geeft niets meer weg en dat zal iedereen in huis voelen. Als je iets in dit artikel herkent en jij ook vaker het gevoel hebt: mijn vriend doet geen moeite, en jij wil dit anders zien, vraag ik je om rekening te houden met het volgende:

  • Iedereen heeft een andere visie op wat schoon of op wat fijn wonen is. Ergens in het midden ligt ook voor jullie een gedeelde acceptabele visie.
  • Als je in je hoofd mentaal kapot gaat door de rommel om je heen, dan moet je dit aan je partner en kinderen uitleggen. Geef aan wat de mensen in jouw omgeving kunnen doen om jou te helpen met de chaos in je hoofd. Dit werkt vaak beter dan het maken van verwijten of het uitdelen van onuitgesproken straffen.
  • Je partner dient uiteindelijk ook zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen in het huishouden. Als je partner stelselmatig alles aan jou overlaat, moet je je afvragen of hij of zij wel bij je past. Verantwoordelijkheid pakken en dragen hoort bij een volwassen relatie.
  • Parallel huis houderschap: spreek af wie welke taken doet en bemoei je niet met andermans taken. Lever ook geen commentaar of kritiek. Als je een taak op je neemt, krijg je ook het mandaat erbij en doe je deze taak zo goed mogelijk, maar wel op jouw manier.
  • Bedenk dat je partner nooit verantwoordelijk kan zijn voor jouw gevoelens. Daarmee neem je de rol van aanklager op je en maak je je partner tot vijand. De enige die gaat over jouw gevoelens ben jij zelf. Probeer de gedachte: mijn man doet niets in huis, dus ook eens te vermijden.
  • Wees mild en probeer vooral lief voor jezelf te zijn. Niemand vraagt je om perfect te zijn en altijd een opgeruimd en net huis te hebben. Wees eens tevreden met een 6 in plaats van een 9.

Wil je samen met een expert praten over jullie relatie, elkaars rol daarin of over een ander onderwerp? Relatiehuis Rijnmond helpt graag.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.