Hoe krijg ik weer vertrouwen in mijn partner?

19-05-2019

Kan ik mijn partner nog vertrouwen? En hoe doe ik dat eigenlijk?

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat heb ik talloze malen gehoord en meegemaakt in gesprekken met koppels die grote moeite hebben om elkaar te vertrouwen. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat het gewoon niet lukt. Er is in het nabije of wat verdere verleden iets gebeurd waardoor er bij een van de twee of bij allebei iets stuk is gegaan. Hier zijn twee soorten oorzaken voor aan te wijzen.

Blauwdruk

De eerste oorzaak is gelegen in het gezin van herkomst. Hier doen we onze ervaringen op van hoe het is om relaties aan te gaan en te onderhouden. We leggen als het ware een blauwdruk aan die ons later te pas en te onpas zal helpen om ons de weg te wijzen bij het aangaan en onderhouden van relaties. Het gezin van herkomst is hier belangrijk maar niet allesbepalend. Je doet in je leven steeds weer nieuwe herinneringen op en die ervaringen kunnen die blauwdruk ook weer ten goede of ten slechte kleuren.

Pijn

Jong geleerd is oud gedaan. Als je geleerd hebt als kind dat de volwassenen in je omgeving niet te vertrouwen zijn, dan is dat een ervaring die je bij blijft. Het kan zelfs zo zijn dat je daardoor hebt besloten om afstand van anderen te houden. Of misschien ben je de overtuiging toe gedaan dat andere mensen je niet kunnen helpen als je het moeilijk hebt. Je moet voor ze oppassen omdat je geleerd hebt dat mensen je vreselijk kunnen kwetsen als je ze toelaat.. Je hebt een blauwdruk ontwikkeld op basis van wantrouwen en achterdocht. Die blauwdruk neem je mee  in je relatie of huwelijk. Het wordt geactiveerd in tijden van spanning en het laat je alles doen wat nodig is om je maar geen pijn te laten voelen.

Duiveltje

De tweede oorzaak is gelegen in trauma dat ontstaan is in de relatie zelf. Gedurende de relatie heb je misschien ontdekt dat je partner vreemd is gegaan of dat er drugs of iets dergelijks worden gebruikt. Leugens en bedrog kunnen pijnlijke gaten in je liefdesleven slaan. Het is alsof de grond onder je voeten vandaan is geslagen. Je weet niet meer hoe je hem of haar nog moet vertrouwen en alles lijkt een leugen. Je hebt pijn en verdriet. Je relatie voelt misschien soms nog als vroeger, maar dat maakt de verwarring alleen maar groter. Steeds weer herinner je je wat er is gebeurd. Je probeert uit alle macht de ander weer te vertrouwen, maar het duiveltje loert mee over je schouder.

Litteken

Maar als je dan toch besluit om verder te gaan? Hoe dan? Als je vertrouwt op een persoon, geloof je dat die het beste met je voor heeft. Op basis daarvan ben je bereid om afhankelijk te zijn van die persoon. Maar die persoon heeft je pijn gedaan. Er is een wond geslagen en die heeft tijd nodig om dicht te groeien. In alle gevallen zal er een litteken overblijven dat steeds weer opspeelt onder bepaalde omstandigheden of gedragingen. Het komt erop neer om voor het litteken te zorgen en aandacht te geven. Praat erover met je partner en eigen je het recht toe om dat te blijven doen zolang het litteken jeukt. Vaak gebeurt dit in emotionele buien van woede en verdriet. Het is goed om je te realiseren dat die buien steeds weer neerkomen op dezelfde vraag aan je partner: kan je beloven dat je mij nooit meer pijn doet!

Bril

Aan de ene kant wil je niets liever dan je partner weer helemaal kunnen vertrouwen. En tegelijkertijd kan het soms voelen alsof je alles vanaf nu door een gekleurde bril naar de wereld kijkt. Een bril die je laat zien en horen wat je wilt zien en horen. Alsof alle gedrag gefilterd wordt en je alleen maar informatie binnenkrijgt die je wantrouwen lijkt te bevestigen. Die bril laat je voortdurend speuren en scannen naar mogelijk verraad of bedrog. Zelfs ook al doet je partner nog zo zijn of haar best om je te overtuigen van de goede bedoelingen. Je hoort alleen maar wat past in je verwachtingen.

Hoe krijg je weer vertrouwen in je partner?

  • Erken de pijn en het verdriet en besef dat jullie relatie nooit meer zoals vroeger zal zijn.
  • Betrek je partner bij jouw pijn, zonder hem of haar steeds te beschuldigen. Geef aan hoe je je voelt, spreek je angst uit en spreek uit waar jij behoefte aan hebt.
  • Stel voor jezelf een duidelijke grens en geef dat duidelijk aan, bijvoorbeeld: dit is de laatste kans, ik ga je nu weer proberen te vertrouwen ook al zal dat heel moeilijk worden. Nog meer verraad, leugens of iets dergelijks zal ik in de toekomst niet meer tolereren.
  • Heb er vertrouwen in dat de pijn minder zal worden. Het is een vreselijk cliché, maar de tijd heelt echt wonden.
  • Realiseer je dat je afstand hebt genomen van je partner. Die afstand moet ook weer overbrugt worden om tot elkaar te komen. Blijf kleine stapjes naar voren doen, als je er tenminste zelf van overtuigd bent dat je met hem of haar verder wilt. Als je in de praktijk toch achter je muur blijft zitten, is het misschien beter om jezelf nog eens de vraag te stellen of je echt wel verder wilt?

Wil je samen met een expert praten over vertrouwen in een relatie of over een ander onderwerp? Relatiehuis Rijnmond helpt graag.

Dit artikel delen:

IStock 1316201912

Kiezen voor relatietherapie is altijd kiezen voor een betere toekomst.

Relatietherapie helpt om zicht te krijgen op onderliggende patronen en deze samen te doorbreken. Hierdoor krijgt de relatie een nieuwe kans.