Hoe vind ik een goede relatietherapeut?

Hoe vind ik een goede relatietherapeut in Rotterdam en waar kan ik een goede relatietherapeut aan herkennen? Als je op zoek bent naar een relatietherapeut, staat het water je al vaak aan de lippen. Er is een conflict. Ontevredenheid in de relatie, mogelijk iets wat al veel te lang voortsleept. Ten einde raad speur je het internet af. Misschien kan relatietherapie nog iets betekenen?

Bij negen van de tien mensen die zoeken naar relatietherapie is het al goed mis. Er zijn korte of langere tijd heftige ruzies geweest. Er is wantrouwen en de relatie staat zwaar onder druk. Relatietherapie kan dan gezien worden als een van de laatste opties om het tij nog te keren. Een wanhoopspoging, een boei in een kolkende zee van onvermogen en verwijdering. Het is aan de therapeut om de boei binnenboord te trekken en beide partners veilig op het droge te krijgen, maar hoe reëel is dat?

Relaties aan slijtage onderhevig?

Is het reëel om de garage binnen te rijden met je vijftien jaar oude auto, die nog nooit enig serieus onderhoud heeft gehad? Natuurlijk gaat iedere vergelijking tussen een oude auto en een relatie mank. Wat blijft is de overeenkomst: beiden hebben regelmatig onderhoud nodig om veilig verder te kunnen. Bij een auto is dat op een of andere manier makkelijker voor te stellen dan bij een relatie. We beseffen dat auto’s slijten en dat onderdelen moeten worden vervangen. Als we dat niet doen vormen we een gevaar op de weg, of vinden we onszelf terug met pech in de berm. Als onze relatie kapot is vinden we onszelf terug in een achtbaan van emoties en vormen we een gevaar voor onze kinderen die machteloos aan de kant moeten toekijken. Nooit hadden we kunnen denken of zelfs maar vermoeden dat relaties aan slijtage onderhevig zijn. Er was alleen die vanzelfsprekendheid, de zalige verliefdheid waar het mee begon. Daarna kwam het huis en ook de kinderen, terwijl we werkten aan onze carrières en aan al het andere waar we druk mee waren.

Hoe vind ik een goede relatietherapeut en waar zou ik die aan herkennen?

Is de relatie nog te redden? Valt er nog wat te lijmen? Misschien doen we het voor de kinderen, schuldgevoel, of uit angst alleen verder te moeten. We vinden onszelf terug achter het toetsenbord googelend naar een goede relatietherapeut. We hebben geluk. Een hele rij van relatietherapeuten dient zich aan. Allemaal beloven ze snelle hulp en unieke methodes om ons uit de penarie te helpen. Ze werken oplossingsgericht of via de Gottmanmethode. Ze zijn zeer gestalt, of toch wat meer gedragsmatig met een cognitief tintje, of misschien wel EFT of een andere veelbelovende methodiek. Ze grossieren in lidmaatschappen met klinkende namen die hun kundigheid moeten bevestigen. Vele stickers kleven op hun websites om hun betrouwbaarheid aan te tonen.

Vuistregels bij het zoeken naar een goede relatietherapeut

Maar zegt dat iets? Ben je beter af bij een psycholoog of psychiater, een coach of een healer? Iemand die je zeer professioneel kan vertellen dat je partner inderdaad niet geestelijk in orde is en behandeling nodig heeft? Uit onderzoeken is gebleken wat de kans op succesvolle therapie vergroot. Grof gezegd zit het hem vooral in het contact dat jij en je partner met de therapeut hebben. Als dat goed voelt en je vertrouwen hebt in zijn of haar vaardigheden, dan is er ook een grote kans op een goede afloop. De relatie die jij met je therapeut hebt, is voor 30% bepalend voor het behalen van je doelen. Het model of de soort therapie die de therapeut gebruikt is voor 15% bepalend voor het behalen van je doelen. Dat is evenveel als je hoop en verwachtingen, die samen 15% vormen. Tot slot is er een gedeelte van 40% extratherapeutisch. Dat zijn de omstandigheden waar je geen vat op hebt, maar die je simpelweg overkomen.

Vuistregels die je in acht kan nemen bij het zoeken naar een relatietherapeut:

  • Een goede relatietherapeut neemt eerst de tijd om kennis met jullie te maken, voor dat hij of zij aangeeft te kunnen helpen.
  • Een goede relatietherapeut verkoopt niet voor een appel en een ei zijn therapie, omdat hij of zij de waarde van goede therapie onderkent.
  • Een goede relatietherapeut is iemand bij wie je een klik voelt, iemand die naar jullie kan luisteren zonder oordeel.
  • Een goede relatietherapeut is eerlijk over de verwachtingen en durft ook nee te zeggen als hij of zij denkt de verwachtingen niet waar te kunnen maken.
  • Iemand bij wie je je op je gemak voelt en bij wie je open en eerlijk over alles durft te praten.

 

 

Neem contact op
06-196 125 30
Whatsapp
Maak een afspraak